Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. május 21. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
A lakásszövetkezetek és társasházak fordított adózásával kapcsolatos tudnivalók
Forrás: Losz - 2008. április 1.

Tájékoztató
A lakásszövetkezetek és társasházak fordított adózással kapcsolatos tudnivalóiról

Az APEH 2008. január 8-án közzétett egy tájékoztatást az általános forgalmi adóról szóló új törvény keretében bevezetett fordított adózás alkalmazására.

A lakásszövetkezetek és társasházak szempontjából a fordított adózás alkalmazását két szempontból kell vizsgálni. Egyrészt, amikor a lakásszövetkezet és társasház szolgáltatást nyújt, másrészt, amikor e házkezelő szervezetek szolgáltatást igénybe vesznek.

Mielőtt mind a két fenti lehetőséget részleteznénk, meg kell jegyeznünk azt, hogy a fordított adózás alkalmazása nem kerülhet szóba, ha a lakásszövetkezet vagy a társasház alanyi adómentes adóalanyként jelentkezett be az adóhatósághoz. Ebben az esetben tehát a fordított adózás nem alkalmazható.

A fordított adózás esete ha a lakásszövetkezet, illetve a társasház tagjainak vagy tulajdonosainak szolgáltatást nyújt

A jogi személy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában álló ingatlan használatának ellenértékeként használati díjat állapít meg tagok és nem tag tulajdonosok felé. Ez a használatba adás, mint szolgáltatás az áfa rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül és az új áfa törvény értelmében adómentes tevékenységként kezelendő. Az ingatlan bérbe adás, mint adómentes szolgáltatás nem tartozik bele az új áfa törvény 142.§ (1) bekezdésében felsorolt, fordított adózással érintett szolgáltatási körbe, így a lakásszövetkezetnek tagjai és nem tagjai felé nyújtott szolgáltatás tekintetében a fordított adózást nem kell alkalmazni. A lakásszövetkezet további egyéb szolgáltatása esetén (pl. fűtés, kábel tv, stb.) vizsgálnia kell, hogy a fő tevékenysége valóban a tulajdonában lévő ingatlan használatba adása-e? Amennyiben az alapszabályában fő tevékenységként a TEÁOR '03 70.20 (ill. TEÁOR '08 68.20 2008.01.01-től) tevékenységi kód szerepel, akkor, ha további szolgáltatást is nyújt tagjai és nem tagjai felé a főtevékenységre tekintettel az így nyújtott szolgáltatása után sem kell a fordított adózást alkalmaznia. Ez különösen a továbbhárított szolgáltatások esetében jelentős, mert e tekintetben sem kell a fordított adózást alkalmazni. Amennyiben azonban lakásszövetkezet főtevékenysége olyan szolgáltatás, mely önmagában nyújtva fordítottan adózna, akkor viszont a teljes szolgáltatás a fordított adózás hatálya alá esik.

A társasházak esetében nem beszélhetünk jogi személyiségről, így a társasház nem is számlázhatja ki a tulajdonosai felé a közös tulajdon közös költségét. Ez azt is jelenti, hogy a társasházi költségfelosztás nem valósít meg áfa törvény hatálya alá tartozó szolgáltatási tevékenységet, ebből pedig az következik, hogy a társasház és tulajdonosai között a fordított adózás kérdése fel sem merülhet.

A fordított adózás esete ha a lakásszövetkezet, illetve a társasház szolgáltatást vesz igénybe

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXLVII. tv. 142.§ (1) bekezdés b) pontja értelmében az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében alkalmazandó a fordított adózás. Ha és amennyiben a lakásszövetkezet, vagy a társasház az adóhatóságnál az alanyi adómentes körbe jelentkezett be, akkor értelemszerűen ebben az esetben sem kell a fordított adózást alkalmaznia. Minden más esetben a lakásszövetkezetek vonatkozásában az ingatlanhoz kapcsolódó fenntartási, szolgáltatások igénybevételénél a lakásszövetkezetek esetében is alkalmazni kell a fordított adózást.

A társasház esetében csak akkor kell alkalmazni a fordított adózást, ha a társasház áfa alanynak minősül (azaz bejelentkezett az adóhatóságnál és nem választott alanyi adómentességet tevékenységére).

Teendők a fordított adózás esetén

Amennyiben a lakásszövetkezetnek, vagy a társasháznak szolgáltatás igénybevételekor a fordított adózást kell alkalmaznia, akkor a teljesítésre kötelezett szolgáltatók a lakásszövetkezet vagy a társasház részére kibocsátott számlában áfát nem tüntethetnek fel és egyidejűleg a szolgáltató az egyébként a számlaadási kötelezettségnek megfelelő tartalmi és formai előírásokon túl a számlán köteles feltüntetni a lakásszövetkezet vagy a társasház adószámát is. A lakásszövetkezet (társasház) ennek megfelelően köteles a szolgáltatói körével előzetesen egyeztetést folytatni és a fordított adózással kapcsolatos számlaadási, számla befogadási feltételeket tisztázni.

A fordított adózással érintett szolgáltatások igénybevétele esetén a beszerző lakásszövetkezetnek (társasháznak), mint adóalanynak adófizetési kötelezettsége keletkezik a szolgáltatás teljesítését tanúsító számla befogadásakor, a számla kiegyenlítésekor vagy a teljesítést követő hónap 15. napján. A lakásszövetkezetnek (társasháznak) az ily módon keletkezett fizetendő adót a bevallásában szerepeltetnie kell, azonban a fizetendő adót a levonási jog általános feltételei szerint levonásba is helyezheti.

Az alanyi adómentesség

A lakásszövetkezetek és a társasházak az adóhatósághoz történő bejelentkezéskor választhatnak, hogy az alanyi adómentességet, vagy az általános áfa körbe kívánnak tevékenységük alapján működni. Az alanyi adómentesség 2008. január 1-jétől akkor volt választható, ha az adott lakásszövetkezet vagy társasház éves árbevétele az ötmillió forint értékhatárt nem haladja meg. Az előző évtől eltérően azonban 2008. január 1-jétől az alanyi adómentes értékhatárba beleszámít az ingatlan bérbeadásából származó bevétel is, ami nagy valószínűséggel az alanyi adómentességet választó lakásszövetkezetek többségénél az értékhatár túllépését eredményezheti. Minderre tekintettel fontos figyelni az árbevétel értékhatárának évközi alakulását, mert az ötmillió forintos értékhatár elérésekor az adott lakásszövetkezetnek, vagy társasháznak 15 napon belül az adóhatóság felé az általános áfa körbe át kell jelentkeznie.

Farkas Tamás - elnök
Sánta Józsefné - irodavezető
1054. Budapest, Szabadság tér 14.
Telefon: 36 1 331-1313, Fax: 36 1 331-1396
E-mail: losz@losz.hu, hulosz@losz.hu
Internet: www.losz.hu

Forrás: Losz - 2008. április 1.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.