Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
A levegőrendeletet támadná
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. október 27.

Távhő - Ha gázzal fűthetne, végső búcsút intene a PÉTÁV-nak.

Pécs - Akár a Gazdasági Versenyhivatalig is elmegy igazáért egy pécsi fiatalember, aki szeretne leválni a távfűtésről, ám abban gyakorlatilag megakadályozza a város levegőtisztaságról szóló rendelete. Bárhogyan is spórol ugyanis, egy kisebb vagyont költ távfűtésre.

Száz négyzetméteres tégla távfűtéses tetőtéri lakásban él Pécsett, az Uránvárosban családjával Támadás Sándor. A tetőtéri lakásban mindent elkövetnek azért, hogy csökkentsék a távhőért fizetendő havidíjat, ám a hőmérséklet-szabályozó, a költségmegosztó, és állhatatos spórolásuk ellenére is legalább hatvanezer forintról szól a fűtési szezonban a számla - havonta. Emiatt döntöttek úgy, hogy leválnak a szolgáltatásról. Csakhogy - amint arról korábban a témával foglalkozó cikkeinkben is írtuk - a város vonatkozó, a levegő tisztaságáról szóló rendelete szerint kizárólag villanykazánt, esetleg annak kiegészítéseként napelemes rendszert telepíthetnének lakásukba. Ennek pedig nem sok értelme lenne, hisz akkor még a mostani díjnak is a többszörösét fizetnék. Megoldást a lakásban felszerelhető gázkazán jelentene, amely egyébiránt megfelel az országos jogszabály, a „távhőtörvény” előírásának, annak, hogy a távhő helyett azonos komfortfokozatot kell választani. A fiatalember szerint amiatt is aggályos a pécsi rendelet, mert olyan céget hoz helyzetbe azzal a város, amelyben tulajdonosként is érdekelt.

Kovaliczky János, a Pécsi Távfűtő Kft. kereskedelmi igazgatóhelyettese azt hangsúlyozta, hogy ők nem léphetnek fel hatóságként, ők maguk csupán végrehajtják a jogszabályokat. Eszerint pedig nem állnak senkinek az útjába, aki úgy dönt, hogy válna a PÉTÁV-tól. Ők annyit tehetnek, hogy tanácsot adnak azoknak, akik ezt szeretnék, vagyis nekik is elmondják azt, amit fent is írtunk: hogy ma hivatalosan nem érdemes szolgáltatót váltani Pécsett. Az igazgatóhelyettes szerint azonban, ha két azonos hőigényű és -felhasználású lakást hasonlítunk össze, akkor - számításaik szerint - éves szinten a távfűtéses még a gázfűtésesnél is olcsóbb, mégpedig 15-20 százalékkal.

Gázkazán és napkollektor jó alternatíva lehet

Rákérdeztünk arra is Támadás Sándornál, hogy nem ért-e egyet azzal az alapelvvel, hogy védjük a levegő tisztaságát, amire igennel felelt. Csakhogy - meglátása szerint - a mai modern gázkazánok már lehetővé teszik a tökéletes, 100 százalékos hőfelhasználást, míg az Erőműből érkező hő valamelyest bizonyosan veszteséget szenved. A gázkazán mellett pedig, kiegészítésként párhuzamosan vagy idővel, pénztárcától függően napelemes rendszert is lehet telepíteni. Nem szabad ugyanakkor szerinte arról sem elfeledkezni, hogy a távfűtési rendszereket akkoriban fejlesztették ki, amikor az energiaárak kérdése nem volt olyan éles mint manapság.

A nagyáruházak sem úszták meg a pécsi szabályokat

Pécsett a mintegy 31 ezer távfűtött lakásból csupán hétszáz otthonban van egyedi mérőóra, 13 ezerben azonban felszereltek már költségmegosztót, amit sokan csak „pipettaként” emlegetnek, míg 17 ezer lakásban termosztát is van, azaz szabályozható, akár takarékra is vehető a fűtés. A legújabb panelprogramot már úgy írták ki, hogy a szigetelést csak a fűtésszabályozók beépítésével végezhetik el. Úgy tudjuk, a 2003-ban megalkotott pécsi rendelet óta azokon a területeken, ahol lehetőség volt távfűtés bekapcsolására egy-egy új ingatlan építésénél, például az Árkád vagy a kertvárosi TESCO és LIDL esetében, ott távfűtés van.

Írta: Babos Attila

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. október 27.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.