Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
A panelpályázatok buktatói
Forrás: Bama.hu - 2010. február 8.

Baranya - A tartós hideg idő együtt jár a fűtésszámlák megnövekedésével. Aki nem válthat tüzelőanyagot, korszerűsíteni próbál.

Bár a tapasztalatok szerint egyre többen térnek vissza a hagyományos fűtéshez, a baranyai városokban élők jelentős része távfűtéses lakásban él, ahol erre nincs lehetőség. A kiadások csökkentésének egyetlen módja itt a fűtéskorszerűsítés vagy az utólagos hőszigetelés, azonban mindkettő plusz költségekkel jár. Az állami és önkormányzati támogatásoknak köszönhetően szerencsére az elmúlt években egyre több társasház tudta elvégeztetni a szükséges munkálatokat.

Baranya, azon belül is Pécs, illetve Komló kiemelkedik a pályázatok felhasználásában: Komlón például az elmúlt egy-két évben harmincról hatvanöt százalékra nőtt a korszerűsített épületek száma az egyharmados pályázatoknak köszönhetően. Itt az önkormányzat 2007-ben 13 millió, 2008-ban 53, 2009-ben pedig 15 millió forintot fordított támogatásra.

A Komlói Fűtőerőmű Zrt. adatai szerint egy átlagos panelház komplex felújítása (hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés) 21 millió forintba kerül, ennek - nyertes pályázat esetén - egyharmadát az állam, egyharmadát az önkormányzat és egyharmadát a lakók állják. A családokat terhelő önrész 7 millió forint, ezt kell elosztani 60 lakással, és így jön ki a 117 ezer forintos összeg, amelyet főként az adott társasház közös pénzéből szoktak kiegyenlíteni. Egy-egy hőszigetelés vagy korszerűsítés után viszont akár 30-40 százalékos megtakarítás is elérhető.

Persze azért akadnak problémák is. Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke szerint a legnagyobb gondot a hosszú elbírálási idő jelenti.

- A 2008-ban leadott pályázatok egy részét még csak most fizeti ki az állam, így a kivitelezők felé több társasház is tartozik. Pécsett az önkormányzat ötszáz millió forint támogatást ítélt meg a fűtéskorszerűsítési munkálatokra, azonban ebből 2010-ben 140 millió forintot tud kifizetni, a többi úgymond a levegőben lóg. Sokan semmilyen pénzt nem kaptak eddig - hangsúlyozza Nagy Emil.

Most két új pályázatot is kiírt az állam, ebből az egyik kifejezetten a téglaépületekre vonatkozik, de miután sem a pályázat megírási-, sem pedig a szakértői díjak nem írhatóak le belőle, egyelőre egyetlen jelentkező sincs a megyéből.

Majdnem visszavették a társasháznak ítélt pénzt

Egy komlói társasház esete jó példa az állami és önkormányzati támogatást is igénylők helyzetére. A ház 2008-ban pályázott a fűtéskorszerűsítési támogatásra, amelyet helyi szinten meg is nyert még abban az évben. Az önkormányzattal kötött szerződésben azonban az állt, egy éve alatt fel kell használniuk az összeget, különben a támogatást visszavonják. Az állami határozat viszont csak most decemberben érkezett meg, a ház pedig a kedvező elbírálás megérkezése előtt nem tudta elkezdeni a munkálatokat. A képviselő-testületnek végül külön döntést kellett hoznia arról, hogy a ház egy év után is megkaphassa az önkormányzati támogatást. A hivatal tájékoztatása ilyen eset korábban nem fordult elő.

Komlón a biomasszakazán lenyomja a tarifát

A januári távhő-áfa változásból származó árcsökkenést sok helyen elvitte a gáz árának növekedése, így a 13 százalékos árcsökkenés meg sem látszik a számlákon. Pedig azoknak a családoknak, akik nyáron elvégezték a fűtéskorszerűsítést, ezzel együtt akár harmincöt százalékkal is kisebb lehetne a fűtésszámlája a szakemberek számítása szerint. Úgy tűnik, idén leginkább Komlón érezhető majd javulás, ahol az új biomassza kazánnak köszönhetően nemcsak a távhő-áfa csökkenés, de a saját hatáskörben elvégzett 12 százalékos árcsökkentés is megjelenik majd a számlákon. Komlón több, mint ötezer fogyasztó van, így a lakosság nagy részét érinti a kedvezmény.

Írta: Katus Eszter

Forrás: Bama.hu - 2010. február 8.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.