Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
A távhő gyilkolja a panelárat
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. június 9.

Piac - Nem adják kevesebbért, de sokat veszítettek értékükből.

Pécs - Csökkent a panelek ára, és bedugult az ingatlanpiacnak ez a területe. A fő ok a lakossági távhődíjak drasztikus megemelkedése, ami miatt egyes téglalakások is nehezen cserélnek gazdát.

- Van igazsága annak a városi legendának, hogy csökkent a pécsi panelek ára, a kérdést azonban összetetten kell vizsgálni - mondja Horváth Csaba igazságügyi ingatlanszakértő. - Azt ugyanis nem lehet mondani, hogy ma olcsóbban veszünk panellakást, mint egy-két-három éve, ám továbbra is a stagnálás a jellemző, ami azt jelenti, hogy akár 10-15 százalékkal is kevesebbet érnek ma a panellakások, mint a közelmúltban - vázolja a helyzetet Horváth Csaba.

A szakértő szerint is alapvetően a drága távfűtés miatt alakult ki ez a helyzet, ráadásul elmondható, hogy szerencséjük volt azoknak, akik azt tervezgették, hogy eladják paneljukat, s ez mára sikerült is nekik. Az értékvesztés ilyen szinten ugyanis már korábban, több, mint egy éve is bekövetkezett volna, ha nem lett volna a tavalyi tél enyhe. A fentieket alátámasztja, hogy nem csak a panelek ára csökkent, de a tégla-távfűtéses lakásoké is. A bizalom az ingatlanos szerint akkor jöhet vissza a panelek iránt, ha a távhődíjak csökkennek. Mindemellett a piac visszarendeződéséről is szó van, ami még mindig az 1999 és 2002 közti ingatlanbumm utáni folyamat, s bár az utóbbi hetekben érezni némi mozgolódást, ez az állapot akár 2009 közepéig is eltarthat.

Ingatlanügynökök azt mondják, jelzi még a panelek értékvesztését az is, hogy sok lakást csak úgy tudnak a két-három évvel ezelőtti áron eladni, hogy kisebb javításokat eszközölnek rajta. Többet csak azok kapnak, akik extrán felújítanak. A piac bedugult, hisz kínálatuk szélesebb mint valaha, az értékesítés azonban haldoklik - vélik.

Mit hoz a felújítás?

Az ingatlanbizniszt ismerők azt mondják, ha eladás előtt felújítjuk lakásunkat, a tekintetben mindenképpen jól járunk, hogy gyorsabban túladhatunk rajta. Kijelenthető viszont az is, hogy a ráfordított költségeknek nagyjából felét kaphatjuk vissza pluszként az árban. Mindenképpen megtérülnek, méghozzá azonnal, már az értékbecslésnél azok az újítások, amelyek a nyilvánvaló, látható kisebb hibákat javítják ki egy lakásban, ilyenek a beázás, repedés a mennyezeten, a falon, az ablakoknál található rések.

Írta: Babos Attila

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. június 9.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.