Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
A távhőcsökkentést mégsem a cégek fizetik
Forrás: index.hu - 2013. január 8.

Több száz milliós kiadással számolhattak volna a rezsidíjak csökkentése miatt a nagyrészt önkormányzati tulajdonban álló távhőszolgáltatók, így a kormány úgy döntött, kompenzálja őket, írja a Magyar Nemzet keddi száma.

A Magyar Energiahivatal tájékoztatása szerint országosan 52 milliárd forintos támogatást kapnak a hőszolgáltatók, amelynek a fele jut az öt vidéki nagyvárosba – Pécsre, Szegedre, Miskolcra, Debrecenbe, Győrbe –, valamint Budapestre. Az egyes cégeknek szánt segítség összege maximum a működési kiadások és bevételek közötti különbözet lehet. A kompenzáció azért is jelenthet sokat a cégeknek, mert az energiahivatal számításai szerint a lakossági és a nem lakossági fogyasztók távhő-díjakból származó hátraléka meghaladja a 18 milliárd forintot, írja a lap.

A Pétáv Pécsi Távfűtő Kft.-nél még tavaly úgy számoltak, hogy az intézkedések nyomán 600 millió forint bevételkiesést kell lenyelniük. A társaság igazgatója, Vida János szerint a karácsony előtt megjelent határozat alapján ezt a kiesést nagyrészt kompenzálja is az állam. Mindezzel együtt nincsenek könnyű helyzetben, mert a vezetékadóval, valamint a hatósági árak bevezetése miatt 230 millió forintot vontak el tőlük.

A szolgáltatások árát korábban az önkormányzatok képviselőtestületeinek kellett meghatároznia, tavaly óta azonban ez már a Magyar Energiahivatal feladata. Csakhogy az energiahivatal sem kapott ebben szabad kezet, hiszen eddig is 2 százalékban maximálták a távhőszolgáltatók nyereségét. Arról, hogy a most bejelentett lakossági hangulatjavító intézkedés az árképzésben eddigi is érvényesített szociális szempontok, és a szerény tartalékok miatt nehéz helyzetbe hozhatja a cégeket, korábban az Index is írt.

Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint Orbán Viktor bejelentése eleve nem a valós helyzetet tükrözte, amikor a 10 százalékkal mérsékelt lakossági gázárak átvezetéseként tálalta, hogy miért kell a távhő árának is csökkennie. A távhőszolgáltatók ugyanis nem lakossági gázt vásárolnak, hanem egyéves futamidejű piaci szerződéseik vannak a gázkereskedőkkel. A szakértők szerint tovább nehezíti a távhőcégek helyzetét, hogy a díjfizetéssel fedezett költségeknek csak egy – természetesen nem elenyésző – hányadát teszi a gázbeszerzés.

Forrás: index.hu - 2013. január 8.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.