Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Az amerikai konyha nem szoba
Forrás: Reggel.hu - 2008. augusztus 19.

A lakószobába méretébe nem számít bele az amerikai konyha, az önkormányzatoknak kerékpártárolókat kell kialakítaniuk, akadálymentesített területen le kell gömbölyíteni a küszöböt. A kormány több építési szabályt is módosított legutóbbi rendeletében.

Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a városok központjaiban, valamint az idegenforgalmi központok környékén az oda látogatók autóinak és autóbuszainak az elhelyezését - áll többek között az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításában. A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent jogszabály változások a kerékpárosokat is előnyösen érintik, szabályozva a kerékpártárolás normatíváit.

Lakásonként 1, vendéglátó egységekben 75 négyzetméterenként 2, strandokon 20 férőhelyenként 1, míg a helyközi közlekedési végállomásokon a tervezett utasszám 5 százalékával azonos kerékpártárolót kell kialakítani az építőknek.

Garázs az épületben

A járműtárolást elsődlegesen épületben vagy terepszint alatti építményben kell megvalósítani a lakóingatlanoknál. Az új szabály előírása szerint, ha a lakóépületben hatnál több lakás van, a gépjárműveket garázsban kell elhelyezni. A gépjárműtároló legkisebb mérete 2,70-szer 5 méter lehet. Az OTÉK új szabályainak többsége szeptember 12-én lép hatályba, de például a 6 lakásosnál nagyobb házak kötelező garázsait csak 2013-tól kell megépíteni.

Amerikai konyha

Továbbra is a lakás egyik lakószobájának el kell érnie a 17 négyzetmétert, de a jövőben ebbe nem lehet beszámítani a vele egy légtérben lévő konyhát és étkezőt. Gyorsforgalmi út mellett - a tengelyétől mért 250 méteren belül - nem lehet építményt elhelyezni. A tiltott távolság országos főút esetén 50 méter.

Hőszigetelés, faelemek kezelése

Az utcafronti épületek utólagos hőszigetelésének vastagságát - közvetve - 10 centiméterben maximálja az új szabály. A 2002. március 15. előtt készült épületeknél a közterület legfeljebb 10 centiméterrel csökkenthető a homlokzat utólagos hőszigetelése, vagy burkolása esetén.

Az épületekbe beépített fát az eddigi jogszabályok szerint gombamentesíteni kellett, a módosítás már a rovarkár elleni kezelést is előírja.

Valamennyi építési övezetben elhelyezhetők a megújuló energiaforrások műtárgyai, amennyiben a helyi építési szabályzat vagy szabályozási terv másként nem rendelkezik. Klímaberendezést meglévő épületre csak takarva lehet felszerelni.

Akadálymentesítés

Az akadálymentesített területen a küszöb legfeljebb 20 milliméter magas lehet, és le kell kerekíteni. Ha ennél magasabb, akkor lejtősre kell kialakítani. Az akadálymentes ajtónak legalább 90 centiméter szélesnek kell lennie. Eddig liftet akkor kellett építeni egy házba, ha a lakás padlószintje 13,65 méternél magasabbra esett. Az új előírás: lift kell, ha 10 méternél nagyobb szintkülönbséget kell áthidalni az épületben, illetve minden középmagas és magas épületben bútorszállító liftnek is kell lennie.

Középmagas a szabályok szerint a ház 13,65 és 30 méter között, afelett már magasnak számít.

Csökkenő termelés az építőiparban

Az év első öt hónapjában a termelés az építőiparban 12,1%-kal maradt el a 2007. azonos időszakától - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi felméréséből. Az építőipari termelés volumene 2008 májusában 7,8%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A termelés májusi visszaesése mindkét építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének tevékenység 8,5%-kal, mérséklődött, az egyéb építmények építéséé 6,9%-kal csökkent 2007 májusához mérten. Az első öt havi adatokat figyelembe véve az épületek építése 11,3%-kal, az egyéb építményeké 13,1%-kal lett alacsonyabb. Az épületek építése májusban 2,9%-kal meghaladta az előző havit, ezzel szemben az egyéb építményeké 5,4%-kal elmaradt az áprilisitól. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya 36%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Írta: Éber Sándor

Forrás: Reggel.hu - 2008. augusztus 19.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.