Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Az "égig érő" fűre is van magyarázat
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. május 28.

Eső és nap - Évente öt alkalommal tud kaszáltatni a PVV Zrt., ami idén nagyon kevésnek bizonyul.

Pécs - Soha ennyien nem nyírták a füvet a város közterületein - állítják a PVV Zrt.-nél. Azt viszont ők is elismerik, hogy tán soha nem tűnt ilyen elhanyagoltnak Pécs e szempontból.

"Évente öt alkalommal tudjuk lenyírni a füvet Pécs közterületein, míg a történelmi belvárosban nyolcszor. Elismerjük azonban, hogy ez most gondot jelent, ugyanis talán tíz éve nem volt ilyen meleg és egyszersmind csapadékos az időjárás tavaszszal" - válaszolta érdeklődésünkre Pirisi Péterné, a PVV Zrt. osztályvezetője. Amiatt kerestük meg a közterületek rendben tartásáért is felelős hölgyet, mert számos olvasói észrevétel érkezett szerkesztőségünkbe az elmúlt napokban, hetekben, amely arról szólt: már-már lehetetlen állapotok vannak a városban, szinte mindent ellep a fű, a gaz. S valóban, körbejárva a várost, elmondható, ötven-hatvan centiméter az átlagos fűmagasság, igaz, sok helyen láttuk a friss kaszálás nyomait is.

Az osztályvezető elmondta, vállalkozókkal végeztetik a kaszálást Pécsett, akik velük egyeztetett szigorú menetrend szerint dolgoznak, attól nagyon nem térhetnek el, már csak amiatt sem, mert anyagi lehetőségeik végesek. Mintegy 260 millió forint áll rendelkezésre évente Pécsett a közterületek rendben tartására, ám ebbe a kaszáltatás mellett a virágosítás, s más közterületi munkák is beletartoznak.

Évente öt alkalommal kaszálják a várost, egy-egy kör nagyjából egy hónapig tart, kivételt a történelmi belváros jelent, amelyet évi nyolc alkalommal tudnak teljesen lenyírni. A városban most futnak neki a második körnek, a belvárosban túlvannak a harmadikon, készülve a POSZT-ra, merthogy a jeles dátumokat szem előtt tartják. Ez azt is jelenti, hogy ugyanarra a területre április és október között átlagosan úgy másfél havonta, városfalon belül három-négyhetente érnek el. Kijelentette ugyanakkor, hogy soha ennyien nem dolgoztak még a fűkaszálásban - száznyolcvanan -, ám azt is tudni kell, hogy Budapest után Pécsett van a legnagyobb közterületi zöldövezet - 3,2 millió négyzetméter -, amit gondozni kell.

Megjegyeztük, úgy tudjuk, sokszor a fűkaszálékot sem viszik el rögtön, néha hetekig sem - miközben egy idő után kellemetlen szag terjeng a környéken -, s hogy vannak részek, amelyeket érintetlenül hagynak a kaszások. Ahogy a fű gyorsabban nő, mint az előző években, úgy a kaszálék is több idén, emiatt a szállítását nem mindig tudják napra pontosan összeegyeztetni a kaszálással - ismerte el Pirisiné. Az eddig érintetlenül hagyott területek azok, ahol évente csak két alkalommal kell kaszálniuk, ott először júniusban állnak neki a fűnyírásnak.

Dr. Kautek Annamária, Pécs hatósági főosztályának főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, épp tegnap postáztak egy levelet a PVV Zrt.-nek, felszólítva őket, próbáljanak meg tenni a lehetetlen állapotok ellen.

Magánszemélyeknek is van dolguk a kerítésen túl

Egy 1986-os, máig érvényben lévő városfejlesztési és egészségügyi minisztériumi együttes rendelet szerint az ingatlantulajdonosoknak - sok egyéb köztisztasági feladat mellett - birtokhatárukon túl is gondoskodniuk kell az ápolt környezetről, így például a fűkaszálásról. Kötelesek az ingatlan előtti járdaszakasz - járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, akkor az úttestig terjedő teljes terület -, valamint a járda melletti nyílt árok tisztán tartásáról. Tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek közötti, gyalogos közlekedésre szolgáló terület tisztán tartása is feladat.

Írta: Babos Attila

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. május 28.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.