Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Csökkentenék a távhő árát
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. augusztus 29.

Alku - A város és az erőmű egyeztet a díjmérséklés módjáról

Három év alatt a távfűtés díjainak mintegy 20 százalékos mérséklését kívánja elérni a PÉTÁV Kft.-ben többségi tulajdonos pécsi önkormányzat. A cél érdekében egyeztetés indult a társtulajdonos PANNONPOWER Holding Zrt.-vel.

A kezdeményezésről Tasnádi Péter polgármester tájékoztatott tegnap a városházán. Mint elmondta, a Pannon Hőerőművet irányító PANNONPOWER illetékesei már előálltak egy, az árcsökkentést lehetővé tevő üzleti javaslattal, most szakértők vizsgálják, hogy az ajánlat elfogadható-e a város számára.

- Egyértelmű célkitűzésünk, hogy a szolgáltatás színvonalának növelése mellett csökkentsük a pécsi távfűtés árát. A társtulajdonos üzleti javaslata összetett, tüzetesen át kell vizsgálni annak tartalmát, lehetőségeit. A város eltökélt szándéka viszont, hogy az elkövetkező három év alatt 20 százalékot megközelítő mértékű legyen a díjak csökkenése - mondta a polgármester, aki szerint akár már a következő fűtési szezonban érezhető lehet a kedvező változás.

A lapunk gazdasági oldalán korábban megjelent, a hazai nagyvárosok távhődíjait összehasonlító írásra reagálva Gasz Zoltán, a PÉTÁV Kft. igazgatója elmondta, hogy a gáz árának tavalyi és idei emelkedése miatt valóban jelentősen drágult a pécsi távfűtés díja, mégsem a baranyai megyeszékhelyen a legdrágább a szolgáltatás. A díjak mérsékelt ütemű emelésében korábban jelentős eredményeket elérő város azért került a hazai nagyvárosok átlagos szintjére, mert amíg a hő előállításához használt gáz ára 70 százalékkal emelkedett, a Pannon Hőerőmű 120 százalékkal emelte meg a PÉTÁV-nak eladott hő árát.

A szakember elmondta, hogy a szolgáltató a jövőben is minden olyan lehetőséget kihasznál, ami a hatékony és takarékos felhasználást teszi lehetővé.

A PANNONPOWER Holding Zrt. részéről Somosi László elnök-vezérigazgató megerősítette a városnak tett üzleti ajánlat hírét. A tulajdonos Dalkia Magyarországnál rövidesen elnöki pozícióba kerülő szakember elmondta, hogy valójában egy olyan javaslatcsomagról van szó, amelynek nem csak az új biomasszablokkok létesítése képezi a részét, hanem a távhő szállítórendszerének korszerűsítése, a hőveszteségek csökkentése, a fogyasztói felhasználás észszerűsítése is.

Nem csak a kompenzáció megszűnése drágított

A távfűtés díjait meghatározó árhatóság az önkormányzat. A korábban az ország nagyvárosaihoz képest alacsony pécsi tarifák jelentős emelkedését nem csak az alanyi jogon járó gázár-kompenzáció megszűnése okozta. A támogatás megszűnésével a gáz ára 70 százalékkal emelkedett. Míg a piacról vásárló más városi távhőszolgáltatók ekkora drágulással szembesültek, a Pannon Hőerőműtől hőt vásárló PÉTÁV-nak az erőmű 120 százalékos áremelését kellett érvényesítenie új díjaiban. A hazai erőművek árhatóságaként is ténykedő Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ugyanis ennyiben maximálta a Pannon esetében az eladható hő árának emelését. Utóbbi fejleményt a pécsi erőmű korábbi, elmaradott árszerkezetével magyarázzák energetikai szakemberek. Az 51 százalékban önkormányzati tulajdonú PÉTÁV Kft. évek óta nullszaldóval gazdálkodik. Számítások szerint a Pécsett jelenleg alkalmazott távhőár 72 százalékban függ az erőmű hőárától, a fennmaradó rész a távhőrendszer működtetését fedezi. Nyugati országokban 40-60 százalékos az általános arány ebben a tekintetben.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. augusztus 29.

Írta: Kaszás E.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.