Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Egyeztetnek a távfűtésről
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. augusztus 15.

Alku - A tulajdonközösség nehezítheti a helyi tarifák mérséklését

A pécsiek egyelőre a mérés szerinti elszámolástól, illetve a hőszigetelési programtól várhatják a kiadások csökkenését

Budapest és több hazai nagyváros mellett a baranyai megyeszékhelyen sem elképzelhetetlen a távhőtarifák mérséklése. Bonyolítja viszont a helyzetet, hogy Pécsett nem csak városi tulajdonú a távfűtés.

Míg a főváros vagy például Eger százszázalékosan önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatói a szabad piacon vásárolt olcsóbb gázzal teszik lehetővé a mérsékeltebb tarifák bevezetését, addig Pécsett annyiban más a helyzet, hogy a Pétáv Kft. adott hőmennyiséget vásárol a Pannon Hőerőmű Zrt.-től. Ennek mindenkori tarifáját pedig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozza meg.

Távfűtési tarifáinkat egy árképlet alkalmazásával határozzuk meg, amelyet több mint 70 százalékos arányban befolyásolnak az erőművi hőárak. Ha utóbbiak módosulnának, ennek kedvező hatása épülhetne be a fogyasztói árakba - tájékoztatta lapunkat Heideckerné Müller Edit, a Pétáv Kft. gazdasági igazgatóhelyettese.

A felvetésre reagálva Reszler Zoltán, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég egy átfogó, globális üzleti ajánlattal kareste meg a várost, amely több tényező mellett lehetővé tenné a távhőárak csökkenését is. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet annak kockázatára is, hogy a július 1-jétől felszabadult gázpiacon az energiahordozó ára nem csak lefelé változhat.

Lapunk érdeklődésére a polgármesteri hivatalban ugyan megerősítették az erőmű tárgyalási szándékát, ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a város az összetett ajánlat tüzetes elemzése után foglal csak állást a kérdésben. Mint ismeretes, a szolgáltató Pétáv Kft. jelenleg 51 százalékban Pécs Megyei Jogú Város tulajdonában van, míg a fennmaradó 49 százalék a Pannon Hőerőmű Zrt.-t is ellenőrző PANNONPOWER Holding Zrt. tulajdona. A fogyasztói árak alakulása tehát sok tekintetben függ a két tulajdonos - az egyik a hőtermelésben és értékesítésben is érdekelt - egyeztetésétől.

A kérdésben legkorábban várhatóan a fűtési szezon szeptember 15-i indulását megelőző bizottsági üléseken, illetve a közgyűlésen történhet érdemi fejlemény. Mindaddig a Pétáv Kft. hatékony felhasználást célzó törekvései, a mérés szerinti elszámolás lehetősége, illetőleg a távfűtéses lakások idén nyáron is gőzerővel haladó szigetelési programja ad reményt a pécsi családok fűtési kiadásainak mérséklésére.

Jelentős fejlesztések

A Pétáv a városban az elsők között kezdte meg az EKF-programhoz kötődő fejlesztéseket. Egy újonnan megépülő, mintegy másfél kilométer hosszúságú vezeték - a Búza tértől a Balokány liget mellett a Zsolnay-gyárig - kielégíti majd a Zsolnay Kulturális Negyed hőigényét, de ezen túlmenően a közelben található lakótelep hőigényét is. Ez az új gerincvezeték alkalmas lesz az épülő Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, valamint további új felhasználók ellátására is. A vezeték építésének kiemelten kényes eleme a 6-os utat is érintő 550 méteres szakasz kivitelezése lesz.

Vidéken is számolnak

A tarifák mérséklésének lehetősége azokban a további baranyai városokban is felmerült, ahol távfűtéses lakótelepek vannak. Lapunk érdeklődésére a szigetári szolgáltató EFC Szigetvár Kft. illetékese és a Tenkes-alján működő Siklós Távhő Kht. vezetője is arról tájékoztatott, hogy a gázszállítók árajánlatainak függvényében dolgozzák ki a tarifák bizonyos mérséklését lehetővé tevő ajánlataikat, amiről aztán a városok képviselő-testületei döntenek majd. Hasonló fogyasztóiárcsökkentést célzó igénnyel él a mohácsi önkormányzat is. A Duna-parti városban a Mohácshő Kft. a távhőszolgáltató.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. augusztus 15.

Írta: Kaszás Endre

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.