Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Elavult rendszer, korszerűtlen technológia: ez az energiatermelés?
Forrás: PécsiHírek.hu - 2008. április 15.

Nincs nap, hogy ne kerülne szóba a távfűtés kérdése. Egy, a város érdekével ellentétes, 2000-ben megkötött privatizációs szerződés hosszú távra lehetetlenné tette az előrelépést. Vajon van megoldás, avagy továbbra is több tízezren viselik egy rossz döntésnek a következményét? Erről is kérdeztük Gasz Zoltánt, a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatóját.

- Ha a távfűtésről esik szó, mindenkinek a pénz jut az eszébe, vagyis az, hogy a kifizetett összeg nem áll arányban a szolgáltatással.

- Jelenleg a lakhatási költségek közül a fűtés, így a távfűtés is a legdrágább költség. A távfűtésben 1960-tól a rendszerváltásig a fogyasztó csupán a költségek egyharmadát fizette, 1990-ben azonban megszűnt a dotáció, és óriási árrobbanás tanúi lehettünk. Nagyon sok embert ez érzékenyen érintett, hiszen a lakások több mint fele távfűtött Pécsett. Ugyanakkor 2000-ben megtörtént egy részleges privatizáció, a PÉTÁV is, csakúgy, mint a lakosság, kiszolgáltatott helyzetbe került. Úgy kell szolgáltatnia, hogy minden lépésével, döntésével - amivel az erőmű beszállítói tevékenységét érinti - tulajdonképpen az egyik tulajdonosa - az erőmű - érdekeivel kerülhet szembe. Az erőmű nyereség központú, korszerűtlen berendezésekkel, korszerűtlen módszerekkel szolgáltatja az energiát. 2007. január 1-jétől megszűnt a gázár-támogatás, egyidejűleg az erőmű 120%-kal emelte a hőenergia árát, így Magyarországon a legdrágábbak lettek. A szolgáltató viszont a PÉTÁV, mi kerülünk közvetlenül kapcsolatba a fogyasztóval. Szerintem az természetes, hogy az árakban a fogyasztóink, a partnereink - akiktől a számláink ellenértékét be is kell tudnunk szedni - érdekét a sajátunkéval azonos érdekrendszerben kezeljük. A távhő költségszintje az önkormányzat, a fogyasztó és a PÉTÁV érdekegyezségében kell, hogy kialakuljon, figyelembe véve olyan beszállítót, aki versenyképes hőárakkal tud rendelkezésre állni.

- Nyolc éve született egy privatizációs szerződés, amiről már akkor mindenki tudta, hogy a város számára előnytelen. Azt is sokan sejtették, miért jött létre, a város, a fogyasztó érdekeivel szemben.

- Az, hogy annak idején miért jött létre egy rossz, nem éppen fogyasztóbarát szerződés, az egy bonyolult és több összefüggést együttesen érintő kérdés. A szolgáltató cég eddig sem és most sem tehet mást, mint hogy megpróbálja valamilyen módon kordában tartani az árakat. Ez 2006-ig úgy-ahogy sikerült, mert saját tartalékaink, javaink felélésével tompítottuk az erőműi emelések mértékét a fogyasztóink felé. Idén Pécsett nem történt áremelés, míg más városokban a távhő cégek továbbhárították a gázáremelések hatását. Ez a lépés már az erőművel való "közbenső alku eredménye". A pécsi távfűtési költségszint 2008-ban már 10%-kal javult más városokéhoz képest. Azt viszont tudni kell, hogy a távfűtés árának 72 százalékát a hőtermelés viszi el, vagyis ez az árbevétel az erőműé, és nem a PÉTÁV-é. Bármilyen furcsának tűnik - mint előbb már említettem -, de a fogyasztók legnagyobb érdekképviselete - az önkormányzati célokkal való összhangban - jelenleg a PÉTÁV. Az is tény, hogy a fűtésdíjak az uniós átlagnak közel megfelelőek. Nálunk ez a fogyasztói jövedelmek 20, vagy esetenként még több százalékát teszi ki, ugyanakkor az unióban 3-5 százaléknyi a fűtésköltség. A költség tehát uniós, a jövedelem viszont egyáltalán nem az. Mindezek mérsékelésére Pécsett zajlanak az egyeztetések több-kevesebb sikerrel, az erőmű viszont még kulcspozícióban van.

- A fizetése, a juttatásai, sőt a munkahelye az erőműtől függ, hiszen "ő" is tulajdonos. Ugyanakkor önnek sokszor az erőműi érdekek ellen kell fellépnie, mert másként nem tudja a PÉTÁV, illetve a fogyasztói érdekeket érvényesíteni.

- Így igaz. Azt azonban tudni kell, hogy a világon mindenütt a távfűtés a környezetbarát, a legkényelmesebb, a legveszélytelenebb fűtési mód. Ráadásul olcsó lehetne, annál is inkább, mert 14 ezer lakásban történt meg Pécsett a fűtéskorszerűsítés, amihez jelentősen hozzájárultunk. Megtörtént 18 ezer panellakás hőszigetelése is. 2006-ig Pécs az országos átlag jobbik, vagyis alsó harmadában tudta tartani a távfűtés árát, most a felső harmadban vagyunk. Ma a távhőszolgáltatást érintő egyik legsúlyosabb vád, hogy drága, az egyedi gázellátás olcsóbb. Valójában a távhőellátás és az egyedi gázenergiával való központi fűtés egymásnak nem alternatívái, így nem is lehet összehasonlítani a kettőt. A távhőellátásban a fogyasztó nem energiahordozót, hanem üzembiztos, veszélytelen, környezetkímélő és magas komfortszintű szolgáltatást vásárol, az egyedi gázellátásban pedig nyersanyagot, gázt, amihez még hőtermelő eszköz és különféle többletszolgáltatás vásárlása szükséges. Ugyanakkor ez utóbbi fokozott veszélyhelyzetet jelent a városi közvetlen környezetünkben. Mégis ez az olcsóbb, hiszen az erőművek semmilyen kedvezményt, haszonmegosztást nem adnak a távhőszolgáltatónak a termelt hő árában, a földgáz tarifarendszer pedig nem tükrözi a valóságos gázhálózati költségarányokat. Az is árcsökkentő lehetne, ha a távfűtés áfája 5 százalékos kedvezményes kulcs alá kerülne.

- A fűtési szezon lassan véget ér. Milyen évet tud maga mögött a PÉTÁV?

- Nincs nyereségünk, veszteségünk sincs. A cég a belső gazdálkodási ténykedésével termeli ki azt a pluszt, ami ahhoz kell, hogy a fogyasztóval szemben a lehető legkisebb mértékű áremeléseket érvényesítsük. Ugyanakkor javult a vagyoni helyzetünk, önfinanszírozók vagyunk, fejlesztésekre is van mód, a Búza tértől a Mohácsi útig és a belvárosban is új vezetékrendszert építettünk ki, melyekre számos fogyasztó fog rövid időn belül csatlakozni. Sajnos a kintlévőségeink elérik az egymilliárd forintot, ez a teherviselés is a PÉTÁV-ra hárul. Az éves árbevételünk 8 milliárd forint, ehhez képest a mérleg szerinti eredményünk csekély, 10 millió Ft.

- Néhány helyen úgy gondolják, érdemes leválni a távfűtő rendszerről.

- Nem érdemes. A távfűtés az önkormányzati ellátási kötelezettség része, ami biztosítékot jelent más energiahordozók alkalmazásához képest. A környezetvédelmi előírásoknak is meg kell felelni, mindig a legmegfelelőbb, legkevesebb kibocsátással járó energiahordozókat kell alkalmazni. Az európai környezetvédelmi rendszertől való eltérés külön terheket fog jelenteni a közeljövőben minden egyedi kibocsátó számára. Adott a veszélyhelyzet is, amit a gázfűtés jelent a közvetlen lakókörnyezetben, és ne felejtsük el, ha a tárgyalások az erőmű új tulajdonosával jó irányba haladnak, az értékesebb távfűtés költségszintje ismét nem fogja meghaladni az egyedi gázfogyasztás költségszintjét.

- A világon mindenütt a távfűtés teljes körű bevezetése a cél, hozzánk legközelebb a Bécs-Graz ökováros projekt működik, ahol a településről teljesen kivitték a veszélyes gázenergiát. Pécsett is van fogyasztóbarát megoldás?

- Az egész meglévő pécsi rendszer fogyasztóbarát megoldás, sok város örülne hasonló távhő közműrendszernek, de hogy ez tovább javuljon, azon dolgozunk. A várossal közösen megpróbálunk megoldást találni, védeni a fogyasztók érdekeit. Szeretnénk, ha Pécsett ismét olcsóbb lenne a távfűtés, mint máshol, ehhez hívjuk partnernek az erőművet, ennek érdekében áldozatot várunk tőlük, de keressük az egyedi megoldásokat is, és az is jó lenne, ha lassan nemcsak beszélnénk róla, de valóban megtörténne, hogy olcsóbb energiahordozók kerüljenek a rendszerbe, egy nem elavult, hanem egy valóban új, korszerű erőműbe.

Írta: D. T.

Forrás: PécsiHírek.hu - 2008. április 15.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.