Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Elviszi a gázár az áfát?
Forrás: Dunántúli Napló - 2009. december 11.

Pécs - Jókorát kiharaphat a távhő áfacsökkentésétől remélt megtakarításból a gáz árának drágulása. Még nem tudni, ki, milyen mértékben viseli a drágulás terheit.

A PÉTÁV-nál elvégzett számítások szerint a távhő általános forgalmi adójának 18 százalékról 5 százalékra való csökkentése mintegy 11 százalékos megtakarítást eredményezhet a fogyasztók számára a fűtésszámlából. A legutóbbi számla ismeretében és az irányszám alkalmazásával mindenki könnyen kiszámíthatja, hogy mennyivel fizetne kevesebbet januártól havi vagy éves szinten.

Sajnos indokolt a feltételes mód, ugyanis a januártól beharangozott gázáremelés hatása minden bizonnyal érezhető lesz a távhőtarifákban is. Mint ismeretes, a földgáz végfelhasználói ára átlagosan 3,9 százalékkal emelkedik, míg a 20 köbméter/óra alatti fogyasztóknál, vagyis jellemzően a háztartásoknál 5,6 százalékos áremelkedés várható.

Lapunk információja szerint az átvett hőmennyiség várható drágulása miatt - az erőmű a végtermék árába beépíti a fűtőanyag árváltozását - a PÉTÁV az önkormányzattal egyeztetve 6 százalék körüli tarifaemelésre tett javaslatot a Magyar Energiahivatal felé. A szervezet képviselői azonban azzal az indokkal, hogy az erőmű árai nem tartalmazzák a kapcsolt termelés előnyeit, elzárkóztak a drágítástól. Így, amennyiben az önkormányzati többségi tulajdonú cég nem emelhet januártól a tarifáin, a társaságnak kell kigazdálkodnia a gázáremelés negatív gazdasági hatásait.

Gasz Zoltán, a PÉTÁV igazgatója elmondta, a cég 360 millió forintot bukhat a helyzeten, ami csődöt is eredményezhet. A MEH döntése azért is furcsa, mert a székesfehérvári árváltozást magasabb erőművi és magasabb lakossági tarifákon is jóváhagyta. Ezért a konszenzus érdekében a PÉTÁV a MEH-hel, az önkormányzat pedig a társaságban társtulajdonos erőművel ül le tárgyalni.

Olcsóbb lesz a távfűtés Komlón január 1-jétől

Most már biztos, hogy a Komlói Fűtőerőmű Zrt. január elsejétől csökkenti a távfűtés árát. Január második felében ugyanis beindul a Zobák-aknán épülő biomasszakazán, amelynek következtében - az előzetes számítások szerint - tizenkét százalékos megtakarítás érhető el a gázzal történő fűtéssel szemben. A szolgáltató ezért saját hatáskörben a 2010-es év első napjától tizenkét százalékkal csökkenti a távhő árát a fogyasztók részére. A csütörtök délelőtt megtartott testületi ülésen azonban az is elhangzott, hogy a lakók ennél lényegesen nagyobb változást tapasztalnak majd, hiszen ehhez még hozzájárul a távhő áfacsökkenése, amellyel együtt 25 százalékkal lesz kevesebb a teljes összeg. Egy távfűtéses lakásban élő család így nagyjából tíz-tizenötezer forinttal fizet majd kevesebbet jövő évben, mint eddig, hangsúlyozták a képviselők.

A szolgáltató emellett korábban egyszeri, ötszázalékos kedvezményt ajánlott fel azoknak a fogyasztóknak, akiknek december 8-án nem volt tartozásuk az erőmű felé.

Írta: Kaszás Endre

Forrás: Dunántúli Napló - 2009. december 11.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.