Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Energiatérkép lakóingatlanainkról
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. november 5.

Lakcímke - Fogyasztás alapján kategorizálják a jövőben a házakat és a lakásokat.

Panellakás "C" lakcímkével eladó. Hamarosan ilyen és hasonló ingatlanhirdetésekkel is találkozhatunk majd. Januártól energetikai tanúsítványt kapnak ugyanis az ingatlanok.

Nyáron jelent meg az a rendelet, amely szerint az ingatlanokat energiahatékonyságuk alapján kategorizálják, vagyis ugyanúgy címkézik, mint a háztartási gépeket.

A rendelet az épületek kötelező energiahatékonysági tanúsítványának beszerzését, közkeletű nevén a Lakcímkét a lakossági ingatlanok esetében is előírja. Az újonnan épült ingatlanok esetében 2009. január 1-jétől kötelező lesz kiállítani az energiahatékonysági tanúsítványt, míg a használt ingatlanoknál a tanúsítás 2011. december 31-ig önkéntes minden olyan esetben, amikor ingatlan-adásvételről vagy bérbeadásról van szó.

Az igazolás megmutatja, milyen szintű egy adott épület energiafogyasztása. Szabvány szerint a legkedvezőbb "A+", legrosszabb pedig az "I" kategória. A 2009-től hirdetett energetikai korszerűsítési pályázatokhoz szükséges lesz a tanúsítvány. Mivel felváltja a most kötelező, "épületek energiahasználatát vizsgáló koncepciót", pluszköltség nem terheli a pályázókat. A tanúsítás lehetővé teszi az épületek energetikai felhasználásának minőségi javítását is, azzal, hogy rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira. Vagyis azok a tulajdonosok, akik lakásukkal együtt tanúsítványt is kapnak, tudni fogják, milyen beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy otthonuk energiatakarékosabb legyen.

A tanúsítvány kiadását felsőfokú végzettséggel rendelkező mérnökök végezhetik. A tanúsítók körét a szakmai szervezetekkel közösen kívánja bővíteni a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, piaci versenyfeltételeket teremtve. A tanúsítókról névjegyzéket vezetnek a területi mérnöki, valamint a területi építész kamarák is.

Az összesített országos névjegyzéket a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara vezeti, honlapjukra felkerül a tanúsítással foglalkozó szakemberek listája. A Budapesti Műszaki Egyetemen eddig kétszázan végezték el a tanúsításhoz szükséges képzést.

A tanúsítvány kiállításának költsége bennünket, tulajdonost terhel, a végösszeg ingatlantípustól, munkaórától függ. A szakmai szervezetekkel egyeztetve 5500 forint plusz áfa óradíjat fogadott el a kormány. Társasházak esetén a költségek megoszlanak a lakások között.

Szankció nincs, a piac szabályozásában bíznak

Bár az új lakásoknál kötelező a tanúsítvány, a jogszabály mégsem szankcionálja, ha nem készül el. Ezt a minisztérium úgy magyarázza, hogy tanúsítványról szóló kormányrendelet az önkéntesség és a fokozatosság elvére épül. Kötelezés helyett ösztönözni próbálja az állampolgárokat, hogy minél többen készíttessenek saját ingatlanukra tanúsítványt. Bár az okirat hiányát nem szankcionálja a jogszabály, de a piac várhatóan előnyben részesíti azokat az ingatlanokat, amelyeket tanúsítással adnak el. Különösen azokat, amelyek kedvező értéket mutatnak.

Írta: Kaszás Endre

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. november 5.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.