Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. május 21. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Rezsi: februárban már olcsóbb
Forrás: BAMA.hu - 2013. január 16.

A január 1-jétől érvényes árváltozást az áram esetében időarányosan, a gáznál pedig az évszakok és a korábbi fogyasztási adatok alapján veszik figyelembe a számla készítésekor.

Valószínűleg évtizedekre visszamenőleg nem volt arra példa, hogy valamely közüzemi szolgáltatásnak tíz százalékkal csökkent volna a díja, éppen ezért vélhetően mindenki sokkal jobban számon tartja a fordulónapot. A rezsicsökkentés kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogy a fogyasztóknak van-e valamilyen tennivalójuk a villanyóra vagy a gázóra leolvasásával és az adatok bediktálásával kapcsolatban, illetve várhatnak-e újabb részszámlákat a még tavaly kiküldöttek helyett.

Varga Ivett, az E.On Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa általánosságban elmondta, a fogyasztók először februárban találkozhatnak a csökkentett tarifájú számlákkal, mert ezek készülnek a januári fogyasztási adatok alapján.

A távhő ára is csökken

A HŐDÍJSZÁMÍTÁSSAL kapcsolatban Győri Csaba, a Pétáv Kft. műszaki igazgatóhelyettese közölte, az általános szerződési feltételek szerint járnak el: "Ha az elszámolási időszak alatt a szolgáltatás díja változik, akkor a szolgáltató köteles a távhőszolgáltatás díját időarányosan elszámolni".

A HAVI elszámolású felhasználók esetén a januári leolvasást december 31-ei időpontra korrigálták, ezt a régi áron számlázzák, január elsejétől pedig a 10 százalékkal csökkentett díjjal számolnak.

A RÉSZSZÁMLÁT fizető - idényvégi elszámolású - fogyasztók januártól csökkentett távhőszámlát kapnak. Ezekben az esetekben az idény végén a mért felhasználást időarányosan osztják meg, egyszer az induló leolvasástól 2012. december 31-ig, a másik pedig értelemszerűen január 1-től a záró leolvasásig tart.

A változás miatt most nem kell leolvasni a mérőórákat sem

- NINCS szükség a gázórák január elsejei leolvasására és az adatok diktálására - mondta Varga Ivett, az E.On kommunikációs munkatársa. - Abban az esetben, ha árváltozás történik, a számlázási rendszerünk a beállításainak megfelelően automatikusan követi azt a gázszolgáltatásnál. A számlázási rendszer minden fogyasztási helyhez hozzárendel egy úgynevezett fogyasztási jelleggörbét, amely természetesen figyelembe veszi a felhasználás szezonális jellegzetességeit, például a téli hónapokban a magasabb fogyasztást és az elmúlt évek adatait. A fogyasztás megosztásakor ezt a jelleggörbét veszi figyelembe a számlázási rendszer, ez alapján rendeli hozzá a számított mennyiségekhez a december 31-e előtti, illetve a január 1-je utáni árakat.

A MÉRŐÁLLÁST havonta megadó ügyfelek esetében szintén hasonló módon történik a fogyasztás megosztása.

A villanynál egyszerűbb a helyzet

AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁS esetében egyenletesebb a fogyasztás, nincs akkora ingadozás, mint a gáznál. Az E.On kommunikációs munkatársa szerint ebben az esetben sincs szükség a villanyórák január 1-jei leolvasására, a szolgáltatási szerződés alapján ekkor időarányosan történik a megosztás a régi és az új áras tartományra. A számítógépes rendszerben rögzítik az árváltozás mértékét és időpontját, ezt követően készítik el a számlákat az ügyfeleknek a fogyasztási adatok alapján.

MÉRŐCSERE ALKALMÁVAL rögzítik a leszerelt, illetve a felszerelt villanyóra állását, illetve a mérőállást havonta diktáló fogyasztóknál is ugyanígy számol a szolgáltató az árváltozás napjával, s automatikusan történik a fogyasztás megosztása a régi és az új áras tartományra.

Ha kell, újat küldenek

MIND A gáz, mind az áram esetében több hónapra küldött ki előre részszámlákat az E.On az évi egyszeri leolvasást választó fogyasztóknak, azonban ezek december 31-éig "éltek". Csak kivételes és egyedi esetben maradhattak idei évre szóló számlák, ezek helyett újat készít a szolgáltató. A januárra fizetendő rész- vagy elszámoló számlákon pedig már az új, csökkentett árak szerepelnek majd.

Forrás: BAMA.hu - 2013. január 16.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.