Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. május 21. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Izzadhatunk a távhőszámlától
Forrás: Reggel.hu - 2008. október 2.

KOMPENZÁCIÓ - A gázzal együtt emelkedik a távfűtés ára is.

Október elsejétől érvényes az újabb, idén immár negyedik gázáremelés. A távhődíj-kompenzációs rendszer szintén szerdától hatályos. Idén költségvetési tartalékból, jövőre a fedezetnek szánt Robin Hood-adó bevételeiből ellentételezne a kormány. Ha rábólint a parlament.

Idén negyedik alkalommal emelkedett a földgáz ára, ezúttal 6,5 százalékkal. A gázzal együtt sok helyen nőtt a távfűtés ára is, de erről minden településen külön döntenek, így nincs egységes emelési mérték.

Jövőre különadót vetnének ki az energiatermelő cégekre: a tervezett 30 milliárd forintot a távhő-kompenzációra költenék. A Robin Hood-adóként emlegetett javaslatot az ellenzéki pártok nem támogatják.

A 645 ezer hazai távfűtött háztartás csaknem fele most is kap támogatást - szociális alapon. A kormány javaslata szerint az új rendszerben alanyi jogon mindenki kapna támogatást, aki távfűtött lakásban él. Havi 1150 forintot, ami a novemberi számlákban jelentkezik majd először. Ahol az öregségi nyugdíjminimum - ami jelenleg 28 500 forint - három és félszeresénél kevesebb a jövedelem, négy kategóriában a fogyasztástól teszik függővé a támogatás mértékét a leginkább rászorultaknak.

Ám, ha a parlament nem szavazza meg a Robin Hood-adóról szóló törvényjavaslatot, marad a jelenlegi támogatási rendszer.

A Fidesz szerint a törvénnyel nem csökkennek a családok kiadásai, az energiaszolgáltatók ugyanis áremeléseikbe bele fogják kalkulálni a különadót. A Fidesz szakpolitikusa szerint a megoldás a távhő áfájának 5 százalékra csökkentése lenne. László Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy három éve folyamatosan kevesebb a kompenzációra fordított költségvetési pénz, ami 2006-ban még 200 milliárd volt, tavaly már csak 112 milliárd, idén 82 milliárd, jövőre pedig 66 milliárd lesz. Veres János pénzügyminiszter korábban azt mondta: a Robin Hood-adóból befolyó 30 milliárdból pótolnák a hiányzó összeget.

Katona Kálmán MDF-es politikus szerint jogalkotási selejt a törvényjavaslat, amit a 2010-es választási kampány idejére időzített akciónak tart. Az MDF kifogásolja azt is, hogy a megújuló energiát termelőknek is fizetni kell a különadót.

Brüsszelben minden jelentős politikai erő támogatja, hogy a távhő kikerüljön a klímaadó hatálya alól - jelentette be szerdán Hegyi Gyula.

A szocialista európai parlamenti képviselő közölte, hogy az unió tervei szerint 2010-től vagy 2011-től azokat a nagy ipari és mezőgazdasági üzemeket sújtanák a klímaadóval, amelyek túllépik az üvegházhatású gázokra vonatkozó kvótát.

Az olajárhoz igazodva emelt a Gazprom

Az E.ON Földgáz Trade, a hazai földgáz-nagykereskedő október elsejétől drágábban szerzi be a földgázt az orosz Gazpromtól, de nem tudni, mennyivel. "A földgáz ára az olaj árához igazodik" - mondta Kutas István. A szóvivő magyarázata szerint az importár alapja az olaj előző kilenchavi jegyzési ára. Az olaj árának csökkenése legkorábban a jövő év elején érvényesülhet, de ez mégsem jelenti azt, hogy a földgáz ára is csökkenne. "Legfeljebb az emelkedés üteme mérséklődik" - hangsúlyozta Kutas. A földgáz árát befolyásoló kőolajárak idén júliusig 60 százalékkal emelkedtek: januárban még 90, az év közepén már 140 dollárba került egy hordó.

Egy jó példa Kecskemétről

"Nem nőtt 1999 óta a távfűtés és a meleg víz alapdíja Kecskeméten" - így Tokovics Klára. A kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. igazgatója elmondta: 2000 és 2003 között négy gázmotort vásároltak, és az értékesített elektromos energiából származó bevétel jelentős részét így visszaadják 11 194 távfűtött lakás tulajdonosainak. Ennek következtében például egy 55 négyzetméteres lakás alapdíja 3700 forint. A cég önállóan állítja elő a fűtéshez szükséges meleg vizet gázkazánjaival. A gépek az idén várhatóan mintegy egymilliárd forintnyi áramot termelnek, amit a MAVIR vesz át. Évekkel ezelőtt kedvezményes bankhitellel, állami támogatással és a saját nyereség visszaforgatásával sikerült megvenni a motorokat. A városban 3737 fűtéskorszerűsített lakás van, 757-et pedig november végéig fognak korszerűsíteni.

Írta: Boda Veronika

Forrás: Reggel.hu - 2008. október 2.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.