Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Júliustól ismét csökken a távfűtés ára Pécsett
Forrás: Pécsi Hírek - 2009. június 12.

A jövő hónaptól - április után - ismét mérséklődik a távfűtés díja a baranyai megyeszékhelyen. Gasz Zoltán, a Pécsi Távfűtő (PÉTÁV) Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: az idei kétszeri, majd a jövő júliusra tervezett 12,6 százalékos árcsökkenés az erőművel kötött hosszú távú együttműködésnek köszönhető.

- Nemrégiben az a döntés született, hogy a júliustól életbe lépő 25 százalékos áfakulcsot nem terheljük rá a lakosságra, hanem augusztus helyett már a következő hónap elejétől 18 százalékos forgalmi adó terheli a távfűtés díját Pécsett - mondja Gasz Zoltán. - Ezen áfa-különbözet mintegy 10 millió forintot jelent június hónapban, aminek terhét a PÉTÁV vállalja. Ez a lépés egyébként a jelenlegi 20 százalékos kulcshoz 1,7, a 25 százalékos áfához képest pedig 5,6 százalékos kedvezményt jelent a lakosságnak. Összességében a csökkenés mértéke az állami támogatás nagyságától függően 6,4 és 9,2 százalék közötti a 18 százalékos áfával számolva - hangsúlyozza az ügyvezető igazgató.

Az árcsökkentéseket lehetővé tevő, erőművel kötött hosszú távú együttműködésnek és a Pécsett már júliustól életbe lépő áfa-mérséklődésnek köszönhetően a 2007. januári szintre csökken a távhő ára a következő hónaptól a baranyai megyeszékhelyen. Ettől kezdődően egy pécsi átlaglakást terhelő távhőköltség kedvezőbb lesz az egyedi gázfűtés díjánál. Sőt, a hazai 100 ezer lakos feletti városokat tekintve egy átlaglakás fűtési költségeit illetően a pécsi fogyasztók további "árelőnybe" kerülnek, hiszen a megyeszékhelyen az egyik legkedvezőbb távfűtési díjjal lehet majd találkozni júliustól.

Gasz Zoltán kiemelte: a hosszú távú árképzési szabályozás alapján a pécsi távhő költségszintje folyamatosan vezető versenypozícióba kerül, figyelembe véve a 2010. július elsejétől életbe lépő további 12,6 százalékos árcsökkentést, és azt a tényt, hogy 2011. április elsejétől a földgázalapú árképzés helyett nagyrészt az infláció alakítja majd a díjszabást, amely kedvezőbb és kiszámíthatóbb. Energiapolitikai elhatározás az is, hogy a távhő előállításához felhasznált gáz tarifája egyre kedvezőbb legyen, figyelembe véve azt, hogy az erőművön keresztüli távhőszolgáltatás ugyanolyan kisfogyasztókat érint, mint az egyedi gázfűtés esetében. Ha ez gyorsan realizálódna, 2011-ig ez is segítené a pécsi helyzetet.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: hosszú távon az áfa további csökkentése a cél a távhő esetében, mert ezen szolgáltatás nemzetgazdasági értéke "megérdemli" a nyugat-európai társadalmakhoz hasonló, akár 5 százalékos kulcs alkalmazását. Az alapdíj csökkentésének pedig hatékony módszere a fogyasztói helyek számának növelése. Hiszen ha javul a kapacitás-kihasználás, az egy egységre jutó alapdíj-tétel mérsékelhető. Gasz Zoltán úgy véli: ahogy egyre kedvezőbb lesz a pécsi távhő díjszabása, remélhetőleg úgy egyre többen választják majd ezt a fűtési módot, illetve a PÉTÁV szolgáltatásait, így "önépítő" módon is csökkenthető a költségszint.

- A távhőtámogatási rendszer fennmaradásának időszakában nem szabad elfelejteni, hogy a szociálisan rászorulók költségeinek egy részét az állam átvállalja. Ennek mértéke akár a 42 százalékot is elérheti egy-egy támogatott fogyasztónál - emelte ki a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója.

Kitért rá: a távhő sok előnye mellett abszolút környezetkímélő, kibocsátásmentes energiaszolgáltatás, hosszú távon előnyt élvez az esetleges környezetterhelési díjak, vagy adók alanyaival szemben.

Pécsett a folyamatban lévő bioerőmű-fejlesztés a nemzetgazdasági és közösségi hatásai miatt részesíthető előnyben - elemzi a helyzetet Gasz Zoltán. Hiszen a gáz, mint fosszilis energiaforrás árnövekedése elkerülhetetlen, míg a helyi bio-tüzelőanyagok kedvező árszinten tarthatók. Ezáltal megszabadul a város a gázár (import) függőségtől, vagyis kedvezőbb tüzelőanyag költségszint fogja jellemezni a pécsi távhő-árat. Hozzátette: nagy érdeklődés mutatkozik az egyedileg alkalmazható megújuló energiaforrások (napkollektor, hőszivattyú, geotermia, helyi bio-fűtőművek) iránt a baranyai megyeszékhelyen, ez irányban is kifejezték együttműködő készségüket a pécsi távhőben érdekelt szereplők.

A jövőbe tekintő városüzemeltetés, a városi levegőtisztaság-védelem, az egészséges élethez való jog szempontjainak a távhő teljes mértékben megfelel. Nem beszélve arról, hogy most már egyre kedvezőbb a díjszabása. Maximális komfortja, veszélytelensége, könnyű alkalmazhatósága, emisszió mentessége miatt mindenképpen optimális fűtési módszernek tekinthető. Fogyasztói a jövő nemzedéke érdekében is tesznek - összegezte az ügyvezető igazgató.

A gázfűtés és a távfűtés összehasonlítása

Természetesen a gázfűtésnek is megvannak a maga előnyei - mondja Gasz Zoltán. - Így például az egyedi gázfűtéssel rendelkező fogyasztók egyszerűen bekapcsolhatják berendezéseiket, ha éppen fáznak. Hátránya viszont, hogy a kezdeti beruházás költségei magasak: a gáz bevezetése, a kazán, a keringtető szivattyú, a konvektor mind-mind igencsak megterhelik a pénztárcát. Arról nem beszélve, hogy a melegvíz biztosításához egyéb berendezésre (például villany- vagy gázbojlerre) lehet szükség. Emellett a gázszámla a minimális rendelkezésre állási díjtól eltekintve csak a felhasznált gázmennyiségből számított hődíjat tartalmazza. Utóbbi meghatározásakor pedig ingadozó fűtőérték vehető figyelembe. Gasz Zoltán hozzátette: hátrányának tekinthető az is, hogy az adott gázkészülék a fogyasztó tulajdona, így a berendezés elhasználódása következtében felmerülő alkatrész- és karbantartási költségek is őt terhelik. Bár a földgázzal üzemelő készülékeknek jelentős biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, szivárgás esetén nagyon balesetveszélyesek lehetnek. Sőt, a fűtés során keletkező égéstermék a közvetlen környezetet szennyezi. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a gázszolgáltatásban - leginkább a nagy igénybevételt jelentő téli időszakban - előfordulhatnak nyomásingadozások.

A távfűtés előnyei közt mindenképpen meg kell említeni, hogy a fogyasztó számára kényelmes, tiszta, biztonságos szolgáltatást jelent - mondja Gasz Zoltán. - A távfűtéssel pedig egyenletes, állandó hőmérséklet biztosítható a lakásokban, s a modern fűtési rendszerek esetén a fogyasztó már egyéni hőérzetéhez igazíthatja a hőmérsékletet. A PÉTÁV Kft. emellett egyénre szabott, kedvező kondíciókat nyújt régi és új ügyfeleinek az új rendszerek kiépítéséhez és a régiek felújításához. Hozzátette: a kifizetendő díj a fűtést szolgáló berendezések karbantartását is magában foglalja, így azok elhasználódásával a felhasználónak nem kell törődnie. Kiemelte: a távhőtermelés mindenképpen gazdaságos megoldás, hiszen a hőerőmű nagy mennyiségben, egyszerre állít elő villamos energiát, valamint a távfűtéshez és használati melegvíz-ellátáshoz szükséges hőenergiát. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a távhőtermelés környezetbarát, mert az égéstermék a lakóterületektől távol, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően többszörös szűrés után kerül kibocsátásra. Az ügyvezető igazgató a távhőszolgáltatás hátrányaként a gázszolgáltatáshoz képest kevésbé rugalmas rendszerindulást és -leállást nevezte meg, annak nagyobb közösségi jellege miatt.

Írta: K. E.

Forrás: Pécsi Hírek - 2009. június 12.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.