Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Lázadásveszély Pécsett az irreálisan magas távhődíj miatt
Forrás: PécsiNapilap.hu - 2008. április 10.

A városvezetés türelme most, a távfűtéses lakásban élő embereké pedig valószínűleg a tavalyi fűtésszámlák kiegyenlítésekor fogyott el végleg Pécsett. Abban minden érintett egyetért, hogy az országos átlaghoz képest is, de leginkább a korábbi költségszinthez mérten, drágább lett a távfűtés Pécsett.

Közös lónak túros a háta?

Az alanyi jogon járó gázártámogatás megszűnése tovább nehezítette a lakosság terheit. 2008-ban a fogyasztók 51,3%-a részesült "csak" kormányzati energiatámogatásban, de Pécsett a csekélynek mondható állami apanázs ellenére további néhány - ma már meggondolatlannak tűnő - döntés miatt is, jóval többet fizetnek a korábbi évekhez képest az itt élők a távfűtésért.

De nemcsak a megyeszékhelyiek, hanem a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft is nehéz helyzetbe került, amikor nyolc évvel ezelőtt az önkormányzat úgy határozott, hogy privatizálja a vállalat 49 százalékát. Maga a döntés önmagában a lakosságot és a szolgáltatót nem hozta volna szükségszerűen a maihoz hasonló szorongatott helyzetbe, ha vevőnek nem azt a Pannonpower Holding Zrt. választotta ki a városvezetés, akik a PÉTÁV számára hőt biztosító Pannon Hőerőmű Zrt. 89,94 százalékos tulajdonosa is egyben. A pécsiek ekkoriban joggal remélhették - ahogy az akkori közlemények ígérték is - hogy a megalakult szövetség folyamatosan fogja biztosítani az országos átlagnál alacsonyabb árakat. De nem így történt.

Ennek okát Gasz Zoltán a Pécsi PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója abban látja, hogy "a PÉTÁV-nak azzal a beszállítójával kell tárgyalnia, aki egyben a tulajdonosa is. Így ez a szituáció igencsak nehézkessé teszi a hatékony termelői áralkut". Míg más városokban az erőművek azért adnak engedményeket cserébe, hogy a távhőszolgáltatók ne építsenek külön fűtőműveket, addig Pécsett az erőmű semmilyen kedvezményt sem biztosított a távhőnek, és egészen 2007 decemberéig a hatóságilag maximalizált áron adta tovább a hőt.

A PÉTÁV azonban nemcsak ezért volt kénytelen megfizetni ezt a borsos árat, hanem mert a "beszállító-tulajdonos" mellett a szindikátusi szerződésben foglaltaknak is meg kellett felelnie: azaz 2014-ig csak az erőműtől vásárolhatnak hőt, más, esetleg olcsóbb forrásért, vagy költséghatékonyabb alternatívák felé nem mozdulhatnak el. 2008 januárjától a hatóságilag maximált árakat a szabadár váltotta fel, így most a két cég között elméletileg lehetőség nyílt az áralku rendezésére, aminek mértékét valószínűleg a termelői árban fogják meghatározni.

Ebben reménykednek Pécs városvezetői is, akik a PÉTÁV-val párhuzamosan tárgyalásokat kezdeményeztek a Pannonpowerrel annak érdekében, hogy a város, és a szolgáltató végre kimozdulhasson ebből a szorongatott helyzetből. Az éppen folyamatban lévő, az önkormányzat és az erőműt üzemeletető cég között zajló tárgyalásokról - a két fél közös megegyezése értelmében - sem Tóth Bertalan alpolgármester, sem a Pannonpower sem kívánt nyilatkozni.

Arra a kérdésre azonban, hogy mi vezetett ehhez a mostanra kialakult, finoman szólva nehézkes helyzethez? Miért döntött úgy a város akkori vezetése, nyolc évvel ezelőtt, hogy ilyen feltételek mellett értékesíti a PÉTÁV 49 százalékát, az alpolgármester készséggel válaszolt:

- Akkoriban a környezetvédelmi szempontok miatt is határozott úgy a városvezetés, hogy a szenes technológiáról átállunk a kevésbé szennyező gázra. Emellett az erőmű biztosított bennünket arról, hogy a szindikátusi együttműködés elvén a távhőszolgáltatás kondíciói javulni fognak - mondta. A városvezetés bízott abban, hogy a közös érdekek mentén reális termelői ár alakulhat így majd ki.

Egyoldalú Pannon erő

"Ez így is történt egészen 2005-ig, amikor is Pécsett ugrásszerűen elkezdték emelni a távfűtés árát. 2007 elejére már odáig fajult a helyzet, hogy a hőerőműben - az országban példa nélküliként - az állami támogatás megvonásán túl további 13,4 százalékkal drágították a távhő díját. Ráadásul a Pannonpower, megszegve az önkormányzattal kötött szerződést, a gázra való átálláson kívül semmilyen fejlesztést nem indított be, hanem csak mint pénzügyi befektetőként egy másik, biomassza tüzelésű erőmű fejlesztésébe szálltak be" - állítja Gasz Zoltán.

A Pannonpowernek a távfűtésben érintett blokkok modernizálása helyett - érthető okokból - nagyobb érdekeltsége volt az Európai Unió által is szorgalmazott és támogatott megújuló energiaforrás létrehozásában melynek az országos, illetve a villamos energia előállítását érintő jelentősége jóval nagyobb, mint a pécsi közvetlen haszna. A város energetikai szakemberei szerint azért drága a Pannonpower által termelt hő, mert az erőmű hatásfoka jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, ezért az erőmű a tetemes termelési költségét "kénytelen" volt a "csillagos égbe emelni."

Ez megmutatkozott a számokban is. Amíg az ország városaiban jellemzően 72 százalékkal emelkedett a termelői hő ára, addig ez az arány Pécsett 120 százalék volt. Ennek a tragikus adatnak a következménye, hogy az itt élőknek pontosan 49,7 százalékkal kellett többet fizetniük tavaly a távfűtésért, mint 2006-ban - ez az adat a PÉTÁV akkori sajtóközleményéből is kitűnik.

Hab a tortán, hogy a Pannonpower 2006 júliusában felajánlotta az önkormányzatnak (mint többségi tulajdonosnak) a PÉTÁV - hat évvel korábban "elboltolt" - 49 százaléknyi tulajdonrészét, de az akkori közgyűlés szó szerint elodázta a döntést. Ennek okát Tóth Bertalan ma egyrészt abban látja, hogy "az önkormányzat költségvetése a kivásárlást egyrészt nem tudta finanszírozni, másrészt pedig Toller László polgármester tragikus balesete következtében nem tudott részt venni a mérlegelésben. Közrejátszott a döntés halogatásában az is, hogy a leköszönő közgyűlés "nem tartotta etikusnak", hogy a ciklus végén határozzon egy ekkora horderejű döntésben. Mire az új közgyűlés mérlegelhette volna az 1,7 milliárd forintos ajánlatot, addigra a Pannonpower Holdingot - vagyis annak 99,94 százalékát - a PÉTÁV Kft. 49 százalékával együtt, egy francia cég leányvállalatának, a Dalkia Energia Zrt.-nek adták el. Így az új tulajdonossal újra kellett indítani a tárgyalásokat.

A több mint egy évvel ezelőtti tulajdonosváltást követő tárgyalások után a városvezetés, a PÉTÁV és a lakosság is abban bízott, hogy a pénzügyi befektetőt váltó szakmai befektető nagyobb hangsúlyt fog majd fektetni a korszerűsítésre, elősegítve ezzel azt a folyamatot, hogy a távfűtés árának költségszintje ismét elérje a 2006 előttit. Tény, hogy 2007. január elseje óta nem emelkedett a távfűtés ára Pécsett, dacára annak, hogy azóta 10 százalékkal többet kell fizetni a gázért. (Igaz, az ezt megelőző időszakban alaposan megfejelték a pécsiek számláit a korábban részletezett események következményei.)

Zölden látják a jövőt

Az ingatlanmagazin.com természetesen megkereste a Pannonpower Holding Zrt-t is. Kérdéseinkre, miszerint az őket ért vádak - a távfűtést érintő blokkok korszerűsítésének hiánya, a hatóságilag maximalizált áron értékesített hővel kapcsolatban felmerülő aggályok - jogosak-e vagy sem, nem kaptunk egyértelmű választ.

A tulajdonos Dalkia Energia Zrt. a Pannonpower kommunikációs vezetőivel közös válaszában az erre vonatkozó kérdéseket az önkormányzattal folytatott tárgyalásokra hivatkozva hárította el. Asztalos Andrea valamint Bozzay Péter - fejlesztéseket firtató kérdésekre adott - válaszaiból kiderül: a Dalkia Energia Zrt. a Pannonpower Holding Zrt.-ben történt tulajdonszerzését követő első félévben megtette ugyan az első üzleti ajánlatát a pécsi önkormányzatnak, (amelyben - egyebek között - hosszú távú garanciát ajánlanak a lakossági távhő árának jövőbeni alakulására) de ahogy azt a jelenleg kialakult helyzet is mutatja, e tekintetben még nem sikerült megegyeznie a két félnek.

Szívesen beszélt viszont Bozzay Péter, a Pannonpower Holding kommunikációs vezetője a várhatóan 2010-re elkészülő újabb biomassza-erőművel kapcsolatos tervekről, valamint annak pozitív hozadékairól. Ha a projektet a cég sikeresen megvalósítja, akkor Bozzay Péter szerint megszűnne a város függősége a globális és piaci hatások miatt folyamatosan dráguló gáztól. "Ezt váltaná a megújuló energia, azaz a biomasszából előállított energiával működő zöldtávhő-szolgáltatás, ami kiszámíthatóbb ellátást és mérsékeltebb árakat tesz majd lehetővé" - fogalmazott Bozzay Péter.

Forrás: PécsiNapilap.hu - 2008. április 10.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.