Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 18. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Leállt Pécsett a panelprogram
Forrás: Bama.hu - 2010. március 20.
Cikk 2010.03.20

Pécs - Mintegy másfél milliárd forint értékű panelszigetelési beruházás "lebeg", hatósági hozzájárulás hiányában. A kivitelezők szerint a tűzoltóság a miskolci eset óta óvatosabb.

- Másfél milliárd forint összértékű fejlesztés, a még ma is mintegy hatvan társasházat érintő 2008-as pécsi panelfelújítási program kerülhet veszélybe, sőt egyelőre le is állt a beruházás - közölte Nemes Mihály. Az egyebek mellett panelházak felújításával, utólagos hőszigetelésével foglalkozó pécsi cég vezetője közölte, azért kereste meg lapunkat, mert már minden hivatalos utat bejárt. Fordult levélben a polgármesterhez, nagy gyártókhoz, a minősítő ÉMI-hez és a tűzoltókhoz is, akikkel tavaly július óta tárgyalnak e kérdésről - egyelőre eredménytelenül.

A probléma lényege, hogy a pécsi panelházak többsége különbözik az ország legtöbb paneljától, mégpedig egy fontos tűzvédelmi szempontból: itt a legtöbb épület nyílászárói közt emeletenként - mivel itt franciaerkélyek vannak - függőlegesen mintegy 55-65 centiméter csak a távolság. Miközben a jelenlegi, tűzvédelmi szempontból bevizsgált távolság legalább 1,3 méterre vonatkozik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a 60 centi nem lehet elegendő az eddig használt polisztirollal, csak az nincs bevizsgáltatva. Márpedig erre szükségük lenne a tűzoltóknak ahhoz, hogy kiadják a használatbavételi hozzájárulást.

Ami feltétlenül szükséges az önkormányzati, majd az állami támogatás lehívásához. Csakhogy - mondja Nemes Mihály - a miskolci paneltűz óta a pécsi tűzoltóság óvatosabb lett, s leszögezték, nem adják ki a hozzájárulást addig, amíg nem lesz ilyen vizsgálat. Ám a vizsgálat többmillió forint, amit a gyártóknak kellene elvégeztetniük az ÉMI-vel, a gyártók viszont nem vállalják a költségeket.

Már csak azért sem, mert időközben megváltozott az építési törvény, és tisztán polisztirolt ezek után nem lehet beépíteni, csak a jóval drágább, nem éghető anyagokat, például ásványi vagy üveggyapotot.

Pedig - állítja a cégvezető - korábban, a miskolci tűz előtt adtak ki ilyen hozzájárulást a pécsi tűzoltók is. Ráadásul más tűzoltóságok, Baranyában is, kiadják, kiadták számára az engedélyt a közelmúltban is a 2008. május 22-e előtt benyújtott pályázatok esetében - márpedig a pécsiek ilyenek. Erről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság körlevélben rendelkezett.

Amiatt jelent nagy gondot, hogy bizonytalanná vált a támogatás lehívása, mert így nem is állnak neki a kivitelezők a munkának, miután a költségeket nekik kell megelőlegezniük. Csak a használatbavétel után kaphatják meg a lakók részét, majd az önkormányzati és az állami támogatást. Viszont ha soká késlekednek, veszélybe kerülhet a pályázati vállalás, hogy bizonyos idő alatt meghatározott energiamennyiséget megspórolnak. Ráadásul a lakók többsége hitelt vett fel a fizetésre.

A tűzoltók szerint nem a miskolci eset az ok

Vetusinszki Balázs százados, a pécsi tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetője leszögezte, ők korábban is jelezték: probléma lehet abból, hogy nincs meg sok pécsi épületnél a szükséges 1,3 méter távolság. Már akkor is csak úgy véleményezték a pályázat benyújtásakor a kiviteli terveket, hogy a kivitelezésig e probléma szigetelési megoldásáról gondoskodjanak. A kivitelezők ezt nem tették meg, most pedig őket hibáztatják, amit visszautasít. Ahogy azt is, hogy a miskolci tűznek ehhez köze lenne, ahol nem a szigetelés okozott bajt. Ráadásul a tűzoltóságnál épp a napokban döntöttek arról, hogy egy vegyes megoldást elfogadnak, amit az ÉMI is ajánl. Aszerint a nyílászárók környékén kellene csak kiváltani a polisztirolt nem éghető anyaggal. Úgy tudjuk, vannak, akik szerint "ezt még le tudják nyelni a kivitelezők". Nemes Mihály kijelentette: e megoldás egy négyemeletes épület esetében is 2-2,5 millió forint pluszkiadást jelent, amit a lakóknak kellene kifizetniük. Emiatt tárgyalnak olcsóbb megoldásról is.

Írta: Babos Attila

Forrás: Bama.hu - 2010. március 20.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.