Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. május 21. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Még nem csökken a távhőáfa
Forrás: Reggel.hu - 2008. május 29.

Visszavonulót fújtak a szocialisták a távfűtés áfakulcsának csökkentésének ügyében. Nem szerepel ugyanis az MSZP tervei között, hogy 20-ról 5 százalékosra mérsékeljék a távhődíjat sújtó forgalmi adót.

"Nem szerepel az MSZP azonnali intézkedési tervei között a távfűtés áfakulcsának csökkentése" - szögezte le Szanyi Tibor. A szocialista frakció távfűtési munkacsoportjának vezetője azonban megígérte: a takarékosság és a hatékonyság javítása érdekében további erőfeszítések történnek, úgy a programok, mint a jogszabályi környezet terén.

"Abban is egyetértés született, hogy azonnali intézkedések is szükségesek, azonban ezek sorában az áfakulcs csökkentése nem szerepel" - olvasható a szocialista politikus közleményében. Szanyi Tibor kitért arra, hogy munkacsoportja üdvözli a frakció és a kormány közötti megállapodást, ami a távhőprobléma megoldását célozza. "Az intézkedések pontos tartalmát és menetrendjét június során határozza meg egy tárcaközi testület" - hangsúlyozta.

Tehát még júniusban a kormány elé kerülhet egy javaslat, amely azonnali megoldást kínál a távhődíjak megfékezésére. Az egyik lehetséges megoldás, hogy a jelenlegi 20-ról 5 százalékosra csökkentsék a távhődíjak forgalmi adóját. A Pénzügyminisztérium azonban a 33 milliárd forint kieső adóbevétel miatt vonakodik ettől. Az áfa mérséklése már korábban felmerült, de akkor a tárca azt mondta, ez ellentétes az uniós irányelvekkel. Kovács László, az EU adóügyi biztosa szerint azonban - egyedi döntési alapon - ennek nincs akadálya. Az áfacsökkentéssel országszerte 640 ezer távfűtéses lakásban élő 1,8 millió ember spórolhatna akár évi 33 ezer forintot is.

Lapértesülések szerint az MSZP és a Fidesz is egyetért a távfűtés áfájának csökkentésével, így elvileg megkaphatná a parlamenti többséget a javaslat. Szanyi Tibor korábban kiemelte, ha a parlament elé kerül javaslata, akkor azt nagy valószínűséggel sikerül megszavazni. Mára azonban visszavonulót fújtak a szocialisták. Tállai András, a Fidesz adóügyi szakpolitikusa pedig már sokszor elmondta: mindenképpen csökkenteni kell a távhő áfáját, ezt a Fidesz is támogatja.

"Nem szerepelt a kormány szerdai ülésének napirendjén a gáz árának emelése" - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Ezzel kapcsolatosan emlékeztetett, a gáz árának megállapítása nem a kabinet, hanem a gazdasági tárca hatásköre. A kormány ezt a hatáskört pedig nem kívánja elvonni a minisztériumtól.

"Ha a kormány nem foglalkozik az áremelések által előidézett helyzettel, az súlyos szociális érzéketlenségre vall" - reagált Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint a kormánynak "kutya kötelessége" azzal foglalkozni, hogy megvédje a magyar családokat. Hozzátette: most inkább lebegtetik a gázáremelés lehetőségét, mert úgy tűnik, a kormány nem mer előállni a rossz hírrel.

Mindenesetre legkorábban pénteken, de a hétvégén mindenképpen kiderül, hogy júliustól mennyivel emelkedik a gáz ára. Az emelés mértékét kihirdető rendeletet a törvény szerint harminc nappal a változás hatályba lépése előtt kell nyilvánosságra hozni.

Információink szerint ennek mértéke legfeljebb 9 százalékos lesz, ugyanakkor szakértők szerint valószínű, a kőolaj soha nem látott mértékű drágulása miatt ősszel újabb áremelésre lehet számítani a gáz esetében is. Az Energia Hivatal a lakosságnak 12 és fél százalékos, az ipari fogyasztóknak pedig 8 százalékos emelést javasolt.

192 ezer forint a létminimum egy négytagú családnak

Az inflációt meghaladó mértékben, 10,2 százalékkal 192 ezer forintra emelkedett a havi létminimum átlagos háztartásra számított értéke 2007-ben - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett tanulmányban. Ez az összeg a két felnőttből és két 14 éven aluli gyerekből álló háztartásokra vonatkozik; egy ilyen összetételű háztartás folyamatos életvitele során jelentkező alapvető szükségletek kielégítéséhez 2007-ben havonta minimálisan legalább ennyi pénzre volt szükség.
Az összes alapvető szükséglet fedezésére egy aktív korú felnőttnek minimálisan havi 66 271 forintra volt szüksége 2007-ben, két felnőtt pedig 115 974 forintból tudta fenntartani a közös háztartást havonta.

Írta: Vég Márton

Forrás: Reggel.hu - 2008. május 29.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.