Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. május 21. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Megújul a sárga csekk
Forrás: Reggel.hu - 2008. április 3.

Macera - Csak személyivel lehet feladni kétszázhatvanezer forintnál többet a postán.

A befizető személyi igazolványának, útlevelének vagy új típusú jogosítványának a számát is fel kell tüntetni április elsejétől a sárga csekkeken. Az ezer euró (mintegy 260 ezer forint) fölötti pénzfeladásoknál igazolni is kell a személyazonosságot.

Április elsejétől a név és a lakcím mellett a sárga csekket befizető személy egyik azonosító okmányának a számát is fel kell tüntetni a nyomtatványon. Ez az okmány lehet például a személyi igazolvány, az útlevél vagy az új típusú jogosítvány. Az ügyintézésnél mindig a pénzt befizető személy adataira van szükség. Azaz ha a szomszéd idős néni csekkjét fizetjük be, akkor is a saját személyi igazolványunk számát kell feltüntetnünk a papíron - magyarázta érdeklődésünkre Tomecskó Tamács, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. A Magyar Posta új csekkeket nyomtatott, amelyeken külön rubrika van a feladó személyes adatainak. A régi csekkeken a közlemény rovatban kell feltüntetni az adatokat.

A lakossági csekkforgalom jelentős része azonban mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Nem kell személyi igazolvány számot írni az állami szerveknek (például rendőrség, APEH) szánt készpénzátutalási megbízásokra. Szintén nincs teendő azokkal a csekkekkel sem, amelyeket közüzemi (gázművek, áramszolgáltató) vagy más szolgáltatók (mobiltelefontársaság, internetszolgáltató) bocsátanak ki, ha azokon a csekk küldője feltüntette a befizető azonosítóját. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a befizető személyazonosságát a szerződéskötéskor leellenőrizték. Az ezer euró (mintegy 260 ezer forint) feletti postai sárga csekk befizetések esetében még ennél is szigorúbb az új szabályozás. Ebben az esetben a befizető személynek igazolnia kell magát, s a postai alkalmazottaknak kell ellenőrizniük, hogy érvényes-e a bemutatott okmány. Az igazolvány számát ez esetben is fel kell tüntetni a csekken.

Utóbbi lépés kevés ügyfelet érint. Egy postahivatalban naponta átlagosan egy hasonló összegű sárga csekket adnak fel - mondta el Tomecskó Tamács. A csekkfizetés szigorítása az Európai Uniónak köszönhető. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem részeként megalkotott uniós rendelet teszi kötelezővé a tagállamokban a befizetői adatok begyűjtését. A törvény decemberben lépett hatályba, de a posta áprilisig kért haáridőt az alkalmazására.

Egy rubrikával több van az új csekken

Új sárga csekkeket bocsátott ki a posta, alkalmazkodva a készpénzátutalási megbízásokkal kapcsolatos szabályok változásához. Ezeken plusz egy sor szerepel, ahol a használt személyi azonosság megállapítására alkalmas okmány típusát (személyi, útlevél, jogosítvány, egyéb) és számát kell feltüntetni.

Írta: Németh Márk

Forrás: Reggel.hu - 2008. április 3.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.