Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Miért drágább a távfűtés?
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. január 17.

Díjak - A tavalyi drasztikus díjemelés és a hideg tél a "bűnös"

Pécs - Nagyon sok panasz érkezett szerkesztőségünkbe arról, hogy az elmúlt év januárjához képest most rendkívül magas számlák érkeztek. Ennek okát kérdeztük a távfűtő cég igazgatójától.

A Pétáv hatféle fűtésszolgáltatási szerződést kínál, ezek közül választhatja ki a fogyasztó a számára legmegfelelőbbet, mondja Gasz Zoltán igazgató. Az, hogy ki köt a Pétávval szerződést, attól függ, melyik fogyasztói helyen történik az elhasznált hőenergia megmérése: épületben, épületrészben vagy lakásban. Épületmérés esetén a lakásszövetkezettel, társasházzal, tehát a lakóközösséggel köt szerződést a Pétáv, épületrész, lakás esetében pedig annak tulajdonosával, használójával.

A távhőszolgáltatás díját mindig a város közgyűlése mint árhatóság, rendeletben állapítja meg. A díjemelések hosszú ideje infláció alattiak. A 2007. január 1-jei drasztikus hőáremelést a lakossági gázártámogatás megszüntetésével egyidejűleg a pécsi erőmű által végrehajtott további 50 százalékos, összességében 120 százalékos hődíjemelkedés okozta. 2006 végéig Pécs az országos átlag jobbik, alsó harmadában tudta tartani az átlag lakás távhőköltségeit.

A távhőköltségek egyrészt az egységár-emelkedések miatt változtak, de a kizárólag mérés alapján történő elszámolás esetén a költségekben meghatározó az adott épület hőfogyasztása, az, hogy történt-e az épület állapotát javító beavatkozás (szigetelés), hogy milyenek a fogyasztói szokások. Döntő befolyással bír a külső hőmérséklet - az idei január jóval hidegebb, mint a tavalyi -, s hogy mennyi meleg vizet használ el a fogyasztó.

Tehát igazak lehetnek a panaszosok állításai, mondja az igazgató, mert attól függ a költség, hogy akár az épület hiányosságai, akár a külső hőmérséklet hidegebbre fordulása miatt, akár a fogyasztó szokásai okán mekkora hőmenynyiséget vásárolnak.

Emelkedőn a díj

A Pétáv árbevételének 72 százaléka az erőmű felé fizetett energiaköltség, 28 pedig saját működési költsége. 2005 januárjában egy átlag lakás átlagos távhőszolgáltatási költsége összesen 14647 forint volt, ebből fűtési rész 11272, használati meleg víz 1998, hidegvíz-díj 1377 forint. 2008 januárjában egy átlag lakás átlagos távhőszolgáltatási költsége összesen 26361 Ft, ebből fűtési rész 20406, használati meleg víz 3856, hidegvíz-díj 2099 forint.

Változatok a számlafizetés módozataira

A Pétáv szerződéses körében számos lakóközösség a díjat egy összegben, havonta fizeti, a minden hónap végén leolvasott hőmennyiségmérő állás alapján. Általánosan jellemző, hogy a lakók havonta úgynevezett részszámlát (kvázi előleget) fizetnek és a fűtési idény végén leolvasott, épületben lévő hőmennyiségmérő alapján történik meg a tényleges elszámolás. Van olyan megoldás, hogy a lakóközösség az elszámolást egy összegben igényli a lakóközösség számlájára, és olyan, hogy az elszámolás az épületben lévő lakókkal egyenként történik meg vagy az egyes lakások légköbméterének arányában, vagy külön költségmegosztó rendszer alkalmazásával, a lakóközösség által megadott felosztási arány szerint. A Pétáv lehetőséget ad arra is, hogy nem az épülettel, hanem az épületben lévő egyes lakásokkal, minden lakásban felszerelt hőmennyiségmérő alapján történik a fűtésre használt hőmennyiség elszámolása, a mérő leolvasása alapján.

Írta: Cseri László

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. január 17.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.