Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Nem kívánt teher a panel
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. január 26.

Drágulás - Egyre többen hagynák el a lakótelepeket

A megemelkedett közműdíjak miatt egyre többen szabadulnának panellakásuktól. Kilátásaik azonban nem túl fényesek, mivel nehéz vevőt találni ezekre az ingatlanokra.

Januártól átlagosan 32-46 százalékkal emelkedtek az egyébként is magas rezsijű panellakások fenntartási költségei, aminek elsődleges oka a drága távhőszolgáltatás. Egy átlagos, 54 négyzetméteres lakásban élő család a téli hónapokban havi hat-tízezer forinttal fizet többet idén a távhőért, mint tavaly. Mindemellett körülbelül négyezer forinttal emelkedett a havi közös költség - mondta el érdeklődésünkre Ujj Attila, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnöke.

A tehernövekedés ugyanakkor nagyban függ a család jövedelmétől, mivel a gázár- és távhő-fogyasztási támogatás januártól nem alanyi jogon, hanem rászorultsági alapon jár. Ugyanígy az sem mindegy, hogy hol van az adott lakás, mivel a távhő-, a víz- és csatornadíjat a helyi önkormányzatok határozzák meg. Egyes városokban harminc, másokban viszont akár hatvanöt százalékkal is többet kell fizetniük azoknak, akik semmilyen támogatásra nem jogosultak.

Az idei év első három hetében annyian hirdették meg panellakásukat, mint amennyien tavaly az első negyedévben összesen. Az energiaárak emelkedése miatt sokan azok közül is előbbre hozhatják lakáscsereszándékukat, akik későbbre szerették volna halasztani a költözést. Ez főként azokra igaz, akik rosszul szigetelt panellakásban élnek. "Már most érezhető, hogy többen szeretnék eladni a panellakásukat, az igazi rohamra azonban csak az első számlák érkezése után, februárban, márciusban lehet számítani" - mondta el érdeklődésünkre Murányi Ákos, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Duna House elemzési vezetője.

Különösen a nagyobb, hatvan-hetven négyzetméteres, nagy fűtési költségű panellakásoktól szabadulnának meg tulajdonosaik. Ugyanakkor pont ezeket az ingatlanokat lehetett eddig is a legnehezebben eladni. A szakember szerint legalább három hónapba telik, mire vevőt lehet találni egy panellakásra. Kivéve persze, ha a tulaj nagyon leviszi az árat. Igaz, a paneloknál amúgy sem lehet az ár emelkedésére számítani az idén, az inkább stagnál vagy csökken.

Jobb helyzetben vannak azok, akik olyan panellakást szeretnének eladni, amelynek a szigetelését, a nyílászáróit az elmúlt években felújították. Ezek a lakások jóval keresettebbek, annak köszönhetően, hogy lényegesen alacsonyabb a fenntartási költségük.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. január 26.

Írta: Tóth Marcella

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.