Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. május 21. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Nyolc százalékkal csökkenhet a távhő díja januártól
Forrás: PécsiNapilap.hu - 2007. november 6.

A tervek szerint legkésőbb januártól 8 százalékkal csökkenhet a távhő szolgáltatás díja Pécsett. Mindez az önkormányzat és a pécsi erőmű közt zajló egyeztetések végkimenetelétől függ. Tasnádi Péter polgármester szándéka, hogy a későbbiekben a díjcsökkentés mértéke elérje a 20 százalékot.

Mint azt Gasz Zoltán, a (Pécsi Távfűtő) PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt időszakban számos cikk látott napvilágot az országos sajtóban, melyek a fővárosi távhőszolgáltató hatékonyságjavító programjáról és az ezzel elérhető lakossági megtakarítás lehetőségéről adtak hírt.

A PÉTÁV Kft. esetében ezek a megoldások az elmúlt években részben megvalósultak, vagyis a társaság ügyfelei már élvezhetik azokat az előnyöket, melyekkel a budapestiek csak 2008-tól kezdhetnek kalkulálni, tervezni.

Rámutatott: amíg a fővárosban jelenleg 50-50 százalék, addig a baranyai megyeszékhelyen 32-68 százalék az alapdíj és a hődíj aránya, ez pedig lehetővé tette és teszi, hogy a fogyasztók jelentős összegeket, 20-40 százalékot takaríthassanak meg a szolgáltatás árából.

A Dunántúl legnagyobb városában az elmúlt 12 évben egy erre a célra létrehozott alapítvány mintegy 300 millió forinttal támogatta 14 ezer háztartás fűtéskorszerűsítését. Emellett önkormányzati és állami forrásokkal az összes távfűtött otthon 60 százaléka, 17 ezer lakást befogadó épület hőszigetelésére nyílt lehetőség - mondta el. Gasz Zoltán elismerte, hogy az elmúlt egy évben Pécsett jelentősen drágult a távhőszolgáltatás. E tekintetben korábban a legolcsóbbak között volt, ma a százezer lakosúnál nagyobb városok között a középmezőnyben foglal helyet.

A nagyvárosok közül egy kétszobás átlaglakás éves fűtési költsége jelenleg Budapesten kerül a legtöbbe, 141 ezer forintba. A második helyen Debrecen áll 132 ezer forinttal, aztán Nyíregyháza 119 ezerrel, Pécs 118 ezerrel a negyedik a sorban - utalt rá.Az igazgató a pécsi áremelkedés okaként azt jelölte meg, hogy amíg a hő előállításához használt gáz ára idén 70 százalékkal emelkedett, az erőmű 120 százalékkal emelte meg a PÉTÁV felé továbbított hő árát.

A Pannonpower a várossal kötött, 2015-ig érvényben lévő szindikátusi szerződés alapján egyedüli hőerőműként biztosítja a város távhőellátásához szükséges energiát. A díjak csökkentéséről tárgyalások kezdődtek. A városvezetés célja a díjak 20 százalékos mérséklése a következő három évben, de jelentősebb csökkentést hosszú távon az erőmű biomassza programjának folytatásával, illetve más kisebb, szeméttel és biogázzal üzemelő, 10-20 megawattos erőművek építésével lehetne elérni - jegyezte meg Gasz Zoltán. A rövid távú tervek szerint pedig legkésőbb jövő év januárjától 8 százalékkal csökkenhet a távhő szolgáltatás díja Pécsett.

A szolgáltatónak egyébként komoly kintlévősége van. A 31 ezer lakossági és több mint 400 közületi fogyasztó hőellátását biztosító, 9 milliárd forint éves árbevételt produkáló társaságnak 30 napon túl kevesebb, mint félmilliárd forinttal tartoznak. Mintegy húsz háztartásban már kikapcsolták a fűtést, köztük van olyan, amely 3 millió forinttal adós.

Gasz Zoltán szerint a kintlévőség tovább nőhet, amennyiben a kormányzat szigorítja az energiatámogatás feltételeit. Egyre többen lehetnek, akik képtelenek lesznek fizetni. Pécsett a távfűtött lakások tulajdonosainak már jelenleg is 56 százaléka kedvezményezett - mutatott rá az igazgató.

Írta: S. A.

Forrás: PécsiNapilap.hu - 2007. november 6.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.