Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 18. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Őszre csúszott a pályázat
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. október 8.

Panelprogram - Az érintettek már tavasz óta várják a kiírást

Pécs-Budapest Hamarosan, akár még e hónapban megjelenhetnek az új panelfelújítási pályázatok. Több ponton módosul a feltételrendszer.

Már a tavasszal várták a lakásszövetkezetek, tömbházakban élők, hogy megjelenjen a 2007-es panelfelújítási pályázat, s mielőbb megkezdődhessenek az idei rekonstrukciók. A gyorsaságra azért is szükség lett volna, mert 15 millió forint feletti munkákra már közbeszerzést kell kiírni, ami további időt jelent, s így jó esély volt rá, hogy kései kiírás miatt idén nem lesznek új beruházások. Lapunk már májusban érdeklődött, de a szakminisztériumban azt az információt kaptuk, hogy átdolgozzák a teljes pályázati rendszert. Közben júliusban közzétették, hogy ezernél több pécsi lakás kapott kedvező elbírálást, s 143,5 milliós állami támogatást. Ez a döntés azonban még a 2006-ban beadott pályázatokat érintette. (2001-től egyébként a mintegy 26-27 ezer pécsi panellakás nagy része, több mint 17 ezer otthon már új külsőt kapott, ehhez jön még a 2006-os több mint ezer nyertes). A 2007-es új pályázatról azonban nem volt fejlemény.

Most biztató hírt közölt a Dunántúli Naplóval Csider László, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárságvezetője: a tárcánál végeztek a program szakmai átdolgozásával, s akár még e hónapban megjelenhet a panelfelújítási pályázat. Csider László hangsúlyozta, a feltételek között nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre, s több ellenőrzőpontot is beiktatnak. A korábbi paneltüzek miatt kiemelten szerepel a szellőzőrendszerek tisztítása és ellenőrzése. A minisztériumi szakember közölte, a lakásonként maximálisan elnyerhető támogatást valószínűleg szükséges lenne emelni, erről még lesz politikai egyeztetés. Csider László arról is tájékoztatott, a Pénzügyminisztériummal megegyezés született, s 2011-ig biztosan van keret a panelprogram évenkénti folytatására, évente mintegy 10 milliárd forint fordítható e célra.

Ha a részletes pályázati kiírás a közeljövőben megjelenik, megindulhat a munka. Most már csak abban kell reménykedni, hogy egy hideg tél azt ne akadályozza.

Védett épületek: nemhogy kevés lett volna, még maradt is a felújítási keretből

Nemcsak a panelházak, hanem a többi, egyéb technológiával kialakított épület felújítása is gondot jelenthet a benne lakóknak. Különösen fejtörést okozhat ez azoknak, akik védett épületben laknak, hiszen itt különleges körülmények is felmerülhetnek egy-egy rekonstrukciónál, ügyelni kell az eredeti állapotok megőrzésére. A pécsi közgyűlés az elmúlt időszakban több ingatlant is védetté nyilvánított, főként a belvárosban, a Király, illetve a Ferencesek utcájában, de akadtak más területek is. Még olyan építmények is felkerültek a listára, amelyek nem a régmúlt, hanem az időben közelebbi építészet jellegzetességeit őrzik.

Az év elején arról is határoztak a képviselők, hogy ezen épületek felújítására egy 5 millió forintos keretet nyitnak meg, amelyből vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni, a teljes beruházási költség legfeljebb feléig. Ez főként azért fontos, hogy a védett épületek is megszépülhessenek, és 2010-re, az európai kulturális főváros évére a házak is méltóképp képviselhessék Pécs értékeit. A közgyűlési vitában szóba került: az az 5 millió forint, amit a felújításra elkülönítettek, roppant kevés. A jelek szerint azonban talán nem...

A testület legutóbbi ülésén ugyanis határoztak arról, hogy támogatást nyújtanak a pályázóknak. Mindössze két igény érkezett a városházára, azonban csak az egyik volt mind tartalmilag, mind formailag megfelelő. Így a Király utcai társasház a teljes beruházási költség felét, azaz kicsivel több mint 600 ezer forintot kapott, a kiírás szerint ez ráadásul vissza nem térítendő támogatás.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. október 8.

Írta: Nyaka Szabolcs

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.