Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 18. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Perre mennek a pécsi társasházak?
Forrás: Dunántúli Napló - 2009. március 6.

Panelprogram - Elkészítették a pályázatokat, de a városi költségvetésből kikerült a támogatás.

Pécs - Pert fontolgatnak a társasházak, miután a pécsi költségvetésbe az ígéretek ellenére sem került be a panelfelújítás 500 milliós forrása. Az alpolgármester szerint még nem dőlt el a kérdés, bízik benne, meglesz a támogatás.

A költségvetés februári elfogadásakor vált véglegessé, hogy az idei "kasszába" nem került be a panelfelújítás 500 milliós önkormányzati támogatása. Dacára annak, hogy a közgyűlés már tavaly határozatot hozott, hogy ezt az összeget beépíti a 2009-es büdzsébe. Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, az érintett társasházakat ez roppant hátrányos helyzetbe hozza. Ugyanis joggal bízva a városi egyharmados önrészben (a paneltámogatást egyharmadonként "adja össze" a város, az állam és a lakóközösség), elkészítették a pályázatukat, a szükséges dokumentációt, terveket. Ennek a költsége az elnök szerint több százezer forint is lehet épületenként. Ha a városi támogatás idén nem lesz meg, ez a pénz döntő részt elúszott. Egy új pályázathoz ugyanis új dokumentáció is kell. Az is felmerült, hogy esetleg egy-egy épület úgy is bevállalná a munkát, hogy az önkormányzati támogatást is kifizeti. A szaktárcától azonban azt a tájékoztatást kapták, erre ebben a pályázatban nincs mód. Emiatt, közölte az elnök, néhány épület közös képviselője azt fontolgatja, kártérítési pert indít az önkormányzat ellen.

Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere elmondta, már a városházához is érkezett ilyen jellegű megkeresés. Az alpolgármester hangsúlyozta, tisztában vannak vele, hogy a társasházak komoly erőforrásokat mozgósítottak. A csaknem 500 milliós keret a költségvetésben tartaléklistára került, annak az első helyére, vázolta a szocialista politikus. Tóth Bertalan elmondta, számítanak még pluszbevételekre, akár a város gazdasági társaságaitól. Emellett vannak olyan beruházások, amelyekre nyílhat pályázati lehetőség, így ezek a tételek felszabadulhatnak a költségvetésben. Az alpolgármester elmondta, abban bízik, hogy április közepe-vége táján meglehet ez a keret, s dönthet a közgyűlés a paneltámogatásról. Nagy Emil azt közölte, tovább tárgyalnak a városházával, hiszen erre a felújításra a társasházaknak szükségük van.

Csaknem hetven épület

A panelprogramot még a polgári kormány idején, 2001-ben vezették be, s átütő sikert aratott. Pécs folyamatosan az élen szerepelt, a legkiemelkedőbb év 2005 volt, amikor is 169 épületet, így 5175 lakást szigeteltek, az állam, a város és lakók egyharmadnyi részéből összeadódott összköltség 1,8 milliárd forint volt. A legutóbbi pályázatra 178 épület adott be igényt, ebből végül tavaly nyáron csaknem hetven társasházat választottak ki. Ehhez a felújításhoz kellene az 500 milliós városi önrész is.

Egy év már kimaradt

Egy esztendő már volt a panelprogramban, amikor nem tudtak pályázni a társasházak, ám nem csak Pécsett, hanem országosan. 2007 tavaszán a "szokásos időben" várták a társasházak az állami kiírást, ám az nem jelent meg – erről akkor a Dunántúli Napló is beszámolt. Abban az évben a szakminisztérium többször is azt közölte, átalakítják a pályázati rendszert, ezért is nem hirdették még ki a támogatási alapot. Ám erre végül csak 2008 februárjában került sor, így egy év gyakorlatilag kiesett a rendszerből.

Írta: Nyaka Szabolcs

Forrás: Dunántúli Napló - 2009. március 6.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.