Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Segítség a korszerűsítéshez
Forrás: Dunántúli Napló - 2009. január 21.

Pécs - Töretlenül nagy a lakóközösségek érdeklődése a társasházi épületek fűtés-korszerűsítésének lehetősége iránt.

A távhővel ellátott lakóépületek fűtési rendszerének korszerűsítésére (ÖKO-program) pályázatot írt ki tavaly az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium. A pályázat eredeti benyújtási határidejét a minisztérium (www.otm.gov.hu) 2009. június 30-ig meghosszabbította. A még nem korszerűsített társasházaknak a pályázat benyújtását mindenképpen ajánlják, tekintettel arra is, hogy az állami támoga-tás mértéke 50 százalékra emelkedett.

- Örömmel tapasztaljuk, hogy a pécsi lakosság körében töretlenül élénk az érdeklődés a lehetőség iránt - mondja Gasz Zoltán, a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója. - A takarékosság iránti fogékonyság folyamatosan emelkedik az energiaárak lecsengő állami támogatása következtében. Bár a támogatásnak ma is megvan az alanyi jogon, illetve szociális alapon járó fajtája, az emelkedő energiaárak mellett a fűtési rendszerek korszerűsítése, a mérés szerinti elszámolás esélyének megteremtése az egyetlen lehetőségük a fogyasztóknak a takarékosságra.

Az ÖKO-program keretében a lakások hőleadóinak egyedi szabályozásához szükséges berendezések (termosztatikus szelepek) beszerelésére, a lakások egyedi hőfogyasztásának mérésére, vagy az épület hőfogyasztásának lakásonkénti költségmegosztására alkalmas mérőeszközök (hőmenynyiségmérők, illetve költségmegosztók) beszerelésére, az épület fűtési rendszerének az átalakítására nyújtható támogatás. A juttatásra lakóközösségek pályázhatnak, mivel az átalakításokat célszerű egységesen megtenni.

Mint Gasz Zoltán fogalmaz, a korszerűsítés költsége széles skálán mozoghat. A csőrendszer átépítése, termosztatikus szelepek és költségmegosztó felszerelése lakásonként 50-70 ezer forintba kerülhet, egy magasabb minőségű, a lakások önálló mérését lehetővé tevő beavatkozás ára elérheti a 300 ezer forintot is.

Pécs élen áll az energiatakarékosságban

Az elmúlt egy évtizedben Pécs szép sikereket ért el az energiatakarékosság különböző területein. A város országosan első a 19 ezernél több szigetelt panellakásával, de az élmezőnybe tartozik azzal is, hogy a Városi Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Közalapítvány támogatásával korábban mintegy 15 ezer lakásban végeztek fűtés-korszerűsítést. A PÉTÁV Kft. által is támogatott, vissza nem térítendő támogatást nyújtó program során megteremtették a mérés alapján történő elszámolás, az egyedi igényekhez igazodó szolgáltatás lehetőségét. A korszerűsítés eredményeként a tapasztalatok szerint átlagosan mintegy 15-25 százalékos hőmegtakarítás érhető el.

A városi fűtés-korszerűsítési program helyébe lépő központi kezdeményezés eredményeként az utóbbi években további ötezer lakásban történtek a felhasználói takarékosságot segítő beavatkozások.

Írta: Kaszás Endre

Forrás: Dunántúli Napló - 2009. január 21.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.