Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Takarékoskodnak a fűtéssel
Forrás: Dunántúli Napló - 2009. április 22.

Hőmérő - Már többen mondták le, mint ahányan igénylik a szolgáltatást.

Pécs - Bár az elmúlt meleg napok után újra hűvösebbre váltott az időjárás, mégis többen kérték a távfűtés leállítását, mint ahányan még igénylik a szolgáltatást a megyeszékhelyen.

- Arról nincs információnk, hogy a lakóközösségek anyagi megfontolásból döntenének a fűtés leállítása mellett, az viszont tény, hogy idén az elmúlt hétfő volt az első olyan nap, hogy több (516) közösség kérte a leállást, mint ahány (470) a szolgáltatás folytatása mellett döntött - tájékoztatta lapunkat Kovaliczky János, a Pétáv Kft. kereskedelmi igazgatóhelyettese.

Annak ellenére, hogy a prognózis szerint az elkövetkező napokban - egészen a jövő hét közepéig - 13-11 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, nem valószínű, hogy sokan döntenének a visszakapcsolás mellett. Ennek oka, hogy a háztartások rezsiköltségének legnagyobb tétele a fűtés, amin sokat lehet takarékoskodni ebben az időszakban.

Mint Kovaliczky János elmondta, az ügyfelek többsége havi részszámlákat fizet, esetükben az ilyenkor keletkező megtakarítások az éves elszámoló számlán jelentkezhetnek. A mérés szerint havi elszámolással fizetőknél azonban már a következő számla összegét csökkentheti a szolgáltatás kért szüneteltetése.

A megtakarítás összege egyébként ilyenkor már nem olyan nagy, hiszen a külső hőmérséklet emelkedésével a Pétáv arányosan kisebb hőmennyiséget közvetít az ellátott ingatlanokba, egy téli hónaphoz képest azonban jelentős lehet az eltérés. Ezt mutatja, hogy míg mondjuk februárban átlag 10 ezer gigajoule energiát vásárol a szolgáltató az erőműtől naponta, jelenleg 2 ezer gigajoule körüli mennyiség elegendő az igények kielégítésére, abból is a java a használati meleg víz biztosítására megy.

Mint a kereskedelmi igazgató kifejtette, az ellátás biztonsága érdekében a hőközpontokat folyamatosan üzemben tartják, hogy kérelem esetén mindenhol újra tudják indítani a szolgáltatást.

Még júniusban is

Három esztendeje különösen kalandosan alakult a fűtési szezon a megyeszékhelyen. A Pétáv az időjárási viszonyokhoz igazodva április 24-én állt le a szolgáltatással, egy tartós lehűlés folytán azonban május 5-én öt napra újra felfűtötték a radiátorokat a lakásokban. A szezon még ekkor sem zárult véglegesen, ugyanis az átmeneti hideg miatt június 2-án hatvan épület újabb 8 napig igényelte a szolgáltatást. Tavaly április 29-én álltak le.

Munka a terek alatt

A Pétáv nem készül hálózatának nagyobb bővítésére ebben az esztendőben. Már most ismert új rákötés csak a Káptalan utcai múzeumépületek esetében várható. A fűtésmentes időszak azonban jó lehetőség a szolgáltató rendszer rekonstrukciós munkálatainak elvégzésére. A cég külön összpontosít az EKF-program pécsi terek megújítására irányuló beruházásaira, ugyanis ezek több helyszínen távfűtéses vezetékszakaszokat érintenek, ezért cserék, felújítások várhatóak.

Számít a szigetelés

A tapasztalatok szerint a tavaszi átmeneti időszakban is sokat számít a távfűtéses házak szigetelése. Az utólag szigetelt, illetve korszerű nyílászárókkal felszerelt épületek lakásai ugyanis lényegesen tovább megőrzik a meleget mint azok a lakások, amelyek külső falait még nem vonták be kívülről. Ha a reggeli és esti órákban szükség is van némi fűtésre, a szigetelt épületek jobb hőhatékonysága miatt az sokkal jobban hasznosul.

Írta: Kaszás Endre

Forrás: Dunántúli Napló - 2009. április 22.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.