Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Tart az alku az erőművel
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. február 19.

Tárgyalás - A városvezetés ragaszkodik a távhő árának csökkentéséhez.
Pécs - Közeledtek ugyan az álláspontok, de tovább egyeztet a felmerült vitás ügyekben a város és az erőmű vezetése.

- A tárgyalások valóban folytatódnak, ugyanakkor azt elmondhatom, hogy az önkormányzat több területen tartja magát korábbi álláspontjához. Ezek közül a legfontosabb, hogy ragaszkodunk a pécsi távhőszolgáltatás árának csökkentéséhez - tájékoztatott Tasnádi Péter polgármester azt követően, hogy a város és az önkormányzat vezetői az elmúlt hét végén a tárgyalások folytatásáról döntöttek.

Miután mindkét fél pontosította eddigi javaslatait, illetőleg a PannonPower társaság új javaslatcsomagot tett le az asztalra, megegyezés született arról, hogy a vitás kérdések megnyugtató módon való rendezése érdekében - az eredetileg február közepére kitűzött határidőn túlra - hosszabbítják meg a tárgyalásokat.

Mint a polgármester fogalmazott, a tárgyalások eredményeként legalább nyolcszázalékos csökkenést szeretnének elérni a pécsi távhő árában. Mindezt úgy, hogy a város érdekei ne sérüljenek a PannonPowerrel közös tulajdonú PÉTÁV Kft.-ben. A kezdeményezést bátorítja, hogy a legutóbbi gázáremelés ellenére több hazai nagyvárosban csökkentek a távhőszolgáltatás tarifái.

Tasnádi Péter hangsúlyozta, hogy az önkormányzat hajlik az erőművel való ésszerű hosszú távú együttműködésre, ugyanakkor mindenképpen mérsékelni szeretné a múltban kialakult kizárólagos függőségi helyzetet. Ennek érdekében tovább folynak a vizsgálatok alternatív kiserőművek üzembe helyezésére, illetve a mecseki geotermikus energia hasznosítására.

A részletek kidolgozása előtt a tárgyaló felek egyetértésre jutottak abban, hogy tekintettel a döntés súlyára, környezetvédelmi, szociális, közlekedéspolitikai és időbeni kihatásaira, a részletek tisztázására mindkét fél szakértői bizottságot hoz létre, amelyek szakmai kérdésekben folytatják az egyeztetést. A közös munka kiemelt területe annak vizsgálata, hogy miként lehetséges a távhő árának csökkentése az önkormányzat és az erőmű hosszú távú együttműködése, illetve egy új biomassza-tüzelésű blokk üzembe helyezése révén.

Mint ismeretes a Pannonpower hosszú távon elkötelezte magát a megújuló forrásokra alapozó energiatermelés mellett. Ezt szolgálják a tervezett, 2012-ig két ütemben végrehajtandó kazánfejlesztések, amelyek teljes költsége meghaladja a 100 millió eurót, vagyis a 26 milliárd forintot. A fejlesztéssel párhuzamosan a cég kiemelt figyelmet fordít környezeti beruházásokra, vagyis a biomassza-alapanyagok termelésének biztosítására.

Terv van, de még nem kezdődött el a rekultiváció

A másik tisztázandó kérdés a város határában lévő külfejtés ügye. Az önkormányzat és az erőmű még 1997 végén kötött bérleti szerződést a Karolina-külfejtés András-akna térségében lévő önkormányzati ingatlanra. A 2000 februárjában módosított szerződés értelmében a bányászati tevékenységet folytató erőmű a termelés hét évére, majd a tájrendezés időszakára - legkésőbb 2007. december 31-ig - veszi bérbe a szóban forgó ingatlant. A megállapodás szerint a termelés időszakában a cég évi 30 millió forintos bérleti díj megfizetését, azt követően pedig a rekultivációs munka elvégzését ígérte. Mint a közelmúlt egyik közgyűlésén felmerült, a jogutód Pannon Hőerőmű Zrt. bérleti díjat nem fizetett, és a tájrendezési kötelezettségének sem tett eleget, ezért a város álláspontja szerint szerződést szegett. A rekultiváció tervei egyébként elkészültek, a mintegy ötmilliárdba kerülő munkálatok becsült időtartama 3-4 év.

Írta: Kaszás Endre

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. február 19.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.