Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. május 21. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Távhő: többen leválnának
Forrás: Dunántúli Napló - 2009. március 31.

Alternatív - A gázfűtésre való átállást helyi rendelet akadályozza.

Pécs - A távfűtésről való leválást több pécsi társasház is fontolgatja - egy helyi rendelet azonban lehetetlenné teszi a gázfűtésre való átállást. A pécsi jogszabályt még vizsgálja az Alkotmánybíróság, megsemmisítette viszont Miskolc távhőszolgáltatásról való leválást megtiltó rendeletét.

A levegőszennyezés növekedésének megakadályozása érdekében nem engedélyezhető a távhőszolgáltatási rendszerről való leválás és az épületek kis teljesítményű hőkazánokkal történő fűtése - állt Miskolc helyi rendeletében, amit az Alkotmánybíróság nemrég törvénysértőnek talált és megsemmisített. A taláros testület szerint a képviselő-testület nem teheti kötelezővé a távhőszolgáltatás igénybevételét, ahogy nem tilthatja meg a rendszerről való leválást sem.

- A pécsi távhőrendelet nem zárja ki a leválás lehetőségét, ám van a városnak egy levegőtisztasági rendelete, amely szerint ha egy épület fűtési módját megváltoztatják, a szennyező anyag kibocsátásának mértéke nem emelkedhet - hangsúlyozta Tóth Bertalan alpolgármester. A helyi jogszabályt évek óta vizsgálja az Alkotmánybíróság, döntés még nem született.

- Több pécsi társasház is szeretne átállni távhőről gázfűtésre, ez azonban a kérdéses helyi rendelet miatt lehetetlen - emelte ki Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. - Pedig a váltással a fűtési költségek 20-25 százaléka megspórolható, ami egy pécsi 50 négyzetméteres lakás esetében havi 6-7 ezer forintot jelent. Sárváron például több háznál a beruházás költségeit a kivitelező vállalta, amit későbbi megtakarításaikból fizetnek vissza a lakók.

Az alternatív energiaforrásokra való átállásnak Pécsett sincs akadálya: van, ahol geotermikus energiát használnak, egy távfűtéses épület most épülő nyolc új lakásában pedig kül- és egy beltéri egységgel rendelkező, víz-levegő hőszivattyúk szolgáltatják majd a meleget. A beruházás lakásonként 700-800 ezer forint, ám a kivitelező szerint a fűtés ezekben az ingatlanokban harmadannyiba kerül majd, mint egy ugyanakkora távfűtéses lakásban.

A város se ért egyet a vízmű szigorításával

Mint ismeretes, júliustól harmincnapos türelmi időt követően szerződést bont a Pécsi Vízmű azokkal a társasházi lakókkal, akik hatvan napon túli tartozást halmoztak fel. Így tehát a nem fizetők július utáni vízfogyasztását a lakóközösség fizeti - a nyilvántartásból törölt lakók fogyasztása ugyanis különbözetként kimutatható az egész ház vízfelhasználását számláló bekötési mérő által mutatott értékből. Az eljárásra kormányrendelet ad lehetőséget. A vízmű terveivel azonban, hasonlóan az érdekképviseletekhez, a pécsi önkormányzat se ért egyet: mint azt Tóth Bertalan alpolgármestertől megtudtuk, levélben kérte a vízmű igazgatóságát, hogy tekintsenek el a szigorítás bevezetésétől. A város se tartja ugyanis igazságosnak, hogy a nem fizető fogyasztók tartozásait másokkal fizettesse ki a társaság. Egyben a pécsi önkormányzat is kezdeményezi a kormányrendelet felülvizsgálatát. A vízmű igazgatósága a következő ülésén tárgyal a kérdésről.

Írta: Wald Kata

Forrás: Dunántúli Napló - 2009. március 31.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.