Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Új áfakulcs, csökkenő távhődíjak
Forrás: Bama.hu - 2010. január 18.

A megyében minden távhőszolgáltató cég felkészült az 5 százalékra csökkenő áfakulcs okozta változásokra. Az adómérséklés következtében jelentősen csökkenhetnek a szolgáltatási díjak.

Az Európai Unió a kijelölt határidőig nem emelt kifogást, ezért január 15-től az országban egységesen 18-ról 5 százalékra módosul a távhő általános forgalmi adója.

- Mivel januári számláink az említett határnap után mennek ki a fogyasztókhoz, ezért már az év első hónapjában érezhetővé válik a kedvező változás az ügyfeleink számára - mondta megkeresésünkre Gasz Zoltán, a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója.

A megyeszékhelyen több mint 30 ezer távfűtéses lakás van, a PÉTÁV számításai szerint az áfacsökkenés hatására ezek mindegyikénél éves szinten húszezer forintot meghaladó megtakarítás jelentkezik. Sajnálatos módon ennek egy bizonyos részét várhatóan elvesztik a fogyasztók, ugyanis a földgáz árának emelkedése miatt újra drágulhat a pécsi távhőszolgáltatás. A javasolt 5,9 százalékos emelésről 21-én dönt a közgyűlés, ez lakásonként éves szinten 9822 forintos plusz költséget jelentene.

Duplán örülhetnek ezzel szemben a komlói fogyasztók, hiszen az áfa-csökkenés mellett a tüzelőanyag-váltás is csökkenti számláik összegét.

- Az áfa-módosulás kedvező hatását automatikusan továbbítjuk a fogyasztók felé, akik a biomassza blokk beindulásával további megtakarításhoz juthatnak - mondta Vida János, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója. - Hődíjaink 25 százalékkal csökkennek, és mivel tarifáink 80 százalékát ez alkotja, jelentős mértékben módosulnak majd a számlaösszegek.

Komlón a havi leolvasás a gyakorlat, ezért hideg időben megugranak a fűtési költségek, enyhébb időjárásnál mérséklődnek, ezért a havi vagy éves megtakarítás előre nem kalkulálható.

A többi vidéki baranyai, távhőrendszerrel rendelkező városban is megérzik a fogyasztók az áfa-kulcs módosulásának kedvező hatásait. Mohácson, ahol valamivel több mint kétezer távfűtéses lakás van, ráadásul gázszállítót is váltott a hőszolgáltató cég annak érdekében, hogy hosszú távon kedvezően alakulhassanak a fűtési és melegvíz tarifák.

Néhányszáz távfűtéses lakás van csak Siklóson, Szentlőrincen és Szigetváron, ahol az áfa-csökkenés hatását ugyancsak már a januári számlákon érzékelhetik a fogyasztók. Szentlőrincen hosszú távon a geotermikus energia bevonását tervezik a távhőszolgáltatásba, azt azonban egyelőre még nem tudják, hogy az milyen mértékben csökkenti majd az aktuális tarifákat. Szigetváron az komplikálja a dolgokat, hogy a korábbi szolgáltató EFC Szigetvár Kft. felszámolás alatt áll, a szolgáltatást átmenetileg a rendszer legnagyobb fogyasztója, a városi kórház vette át.

Az önkormányzat tavaly év végén előkészítette egy győri befektető partner bevonását - ez a tarifák jelentős csökkenését eredményezte volna -, azonban az ügylet az önkormányzati testületben zajló politikai konfliktus miatt meghiúsult, egyelőre bizonytalan, hogy mikor és hogy rendeződik a hosszú távú üzemeltetés kérdése.

Még három hónapig él a gázártámogatás

A fogyasztók pénztárcáját érzékenyen érintő kérdés, hogy idén, a fűtési szezon végével megszűnik a gázártámogatás. Ehhez kapcsolódóan a kormány módosította a lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhőfelhasználás szociális támogatásáról szóló rendeletét, ami szerint a támogatott időszak lejárta 2009. december 31-ről 2010. április 30-ra változik. Így akiknél az év végével lejárt volna a jogosultság, azoknak sem kell új kérelmet benyújtaniuk, mert a határidő 2010. április végéig automatikusan kitolódik.

A támogatás akkor is jár április 30-ig, ha a kérelmező vagy családja helyzetében - a 2009. éves támogatás megállapítását követő időszakban - valamilyen változás következett be, akár a jövedelmi viszonyok, akár a háztartás összetétele terén. Az, akinek volt ugyan megállapított támogatása, de az január 1-je előtt megszűnt, csak új kérelem benyújtásával részesülhet a segítségben. Új kérelem benyújtására február 28-ig van mód.

Írta: K. E.

Forrás: Bama.hu - 2010. január 18.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.