Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Vigyázzon, ha nem figyel, elbukja az ingyenes kéményseprést
Forrás: napi.hu - 2017. február 22.

A gazdálkodó szervezeteknek és azoknak, akik csak harmadjára engedik be a kéményseprőt, nem ingyenes ez a szolgáltatás - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a szerkesztőségbe érkezett lakossági észrevételekre reagálva.

Az viszont nem igaz, hogy ha egy lakásba két vállalkozás van bejelentve, de csak egy kémény van, akkor dupla összeget kell fizetni a kéményseprésért - tette hozzá Mukics Dániel, aki tisztázta azt is, hogy a társasházakban élőknek hogyan kell fizetniük ezért a kötelező szolgáltatásért.

"2016. július 1-jétől a lakossági kéményseprés ingyenessé vált. Ez alól kivétel az, ha a kéményseprő az első két alakalommal nem tud bejutni a kémény tulajdonosához, és nem tudja az előírt kéményellenőrzést és kéményseprést elvégezni. Ilyenkor a kéményseprő egy értesítést hagy a postaládában" - közölte a helyettes szóvivő.

Hozzátette: ha első két alakalommal nem tudott bejutni a kéményseprő, akkor a harmadik alkalmat már közösen kell egyeztetni a kéményseprővel, amit az ingatlan tulajdonosának, a kémény tulajdonosának kell kezdeményeznie. Ekkor már a kiszállási díjat meg kell téríteni, amelynek mértéke 500 forint körül van.

"Ha egy családi házba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet székhelye, telephelye vagy fióktelepe, akkor a családi ház használójának meg kell rendelnie a kéményseprést, mivel az nem számít lakossági kéménynek, hiszen egy cég használja azt az ingatlant" - tudatta Mukics Dániel.

"Ilyenkor az ingatlan használója megrendeli a kéményseprést, az elvégzett munkáért pedig fizetnie kell" - foglalta össze a helyettes szóvivő.

Elmondta, hogy a megrendelés gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ.

"Zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszköz, valamint gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén pedig évente kell megrendelni ezt a szolgáltatást" - részletezte.

Így már nem megy ki automatikusan a kéményseprő azokhoz a családi házakhoz, ahova be van jegyezve bármilyen gazdálkodó szervezet, ezt a jövőben meg kell rendelni - figyelmeztetett Mukics Dániel.

Hozzátette, hogy ha pedig egy társasház egyik lakásába van egy gazdálkodó szervezet bejegyezve, akkor a kéményseprő automatikusan érkezik, és a gyűjtőkémények tisztítása esetén a rá eső munkadíjat kell kifizetni.

Példaként említette, hogy ha egy tíz laksásos társasház egyik lakásába van bejegyezve egy Kft., akkor a kéményseprési díj egy tizedét kell kifizetnie ennek a társasháznak.

"Ha annak a lakásnak, ahova a cég be van jegyezve, nem a gyűjtőkéményhez van csatlakoztatva a fűtőeszköze, hanem önálló kéménye van, akkor sem kell megrendelni a kéményseprést, hiszen a társasházakba automatikusan érkezik a kéményseprő. Ilyenkor azonban a teljes kéményseprési díjat kell kifizetni" - tette hozzá a helyettes szóvivő.

Mukics Dániel közölte, hogy az egyéni vállalkozóknak is fizetniük kell a kéményseprését, mivel azok is gazdálkodó szervezetnek minősülnek.

A helyettes szóvivő elmondta, hogy a családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezetek kéményeinek ellenőrzését változatlanul a kéményseprő cégek végzik.

"Még a katasztrófavédelem ellátási területén sem a katasztrófavédelem kéményseprői végzik ezt a munkát, hanem a megyében működő kéményseprő cégek, így ennek az árát ők döntik el" - tudatta.

Mukics Dániel elmondta, hogy ha valaki elfelejti vagy eltitkolja, hogy a vállalkozása a lakásába van bejelentve, nem büntetnek.

"De közhiteles nyilvántartásokból dolgozunk, tehát a katasztrófavédelem rendelkezésére állnak azok az adatbázisok, amelyben az áll, hogy mely családi házakba és mely társasházak lakásaiba vannak bejegyezve gazdálkodó szervezetek" - tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivő.

Mukics Dániel hozzátette: ha egy ingatlanba két vagy több gazdálkodó szervezet székhelye van bejelentve, de csak egy kémény tartozik az adott lakáshoz vagy családi házhoz, akkor csak az ingatlan egyik használójának kell megrendelnie a kéményseprést - mindegy, hogy kinek -, és csak egyszer kell azt kifizetni.

Forrás: napi.hu - 2017.02.22

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.