Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 22. hétfő
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Vízdíj: kétszeres különbség
Forrás: BAMA.hu - 2011. február 9.

Baranya - Komoly különbségek vannak a lakossági vízdíjak között a megye területén.

Vízdíj szempontjából Baranya megyében Sellyén és Vajszlón a legjobb lakni, mert az önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók itt biztosítják a legolcsóbban az ellátást. A legalacsonyabb ár Sellyén van - nettó 200 forint köbméterenként -, ez majdnem a fele a legmagasabbnak, amelyet Komlón és környékén kell fizetniük a fogyasztóknak - 405 forint -, míg Pécs - 340 forint - a középmezőny felső részén foglal helyet.

A köbméterenkénti ár önmagában azonban csalóka lehet - hívták fel a figyelmet a szakemberek -, mert jelentős árbefolyásoló tényező lehet a fogyasztók száma, a közületi-lakossági felhasználók aránya, a domborzati adottságok és a vízkitermelés körülményei, illetve az, hogy számolnak-e külön alapdíjat vagy sem.

A statisztika alapján a teljes bekerülési összeg mintegy 70 százalékát teszik ki a működési kiadásokra fordított állandó költségek, és 30 százalék az a rész, amelyet a fogyasztás mennyisége befolyásolhat. A megyében hat nagyobb szolgáltató biztosítja a vízellátást, illetve vannak olyan települések, amelyeken saját céggel oldották meg a feladatot.

A Komló-víz Kft. több mint húsz településen szolgáltat, ám a területi adottságok és a víznyerő kutak mélysége miatt a megye második legnagyobb városában kétszer annyiba kerül a víz, mint az Ormánságban. Mindössze azt vigasztalhatja az itt élőket, hogy a 2009 óta nem emelkedett az ára.

A Siklós térségében működő Tenkes-víz Kft. ötvennégy település vízellátásáért felelős, míg a megye nyugati felében működő szolgáltató, a Szigetvíz Kft. száznál több faluban és városban működteti a vízellátó rendszert. Mohácson és a környező tizenkét településen biztosítja a vízellátást a Mohács-víz Kft., mindenütt egységes vízdíjat alkalmaznak, amelyet idén januárban minimálisan, 1,9 százalékkal emeltek meg. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. is a nagy szolgáltatók között szerepel a megyében, többek között Nagykozár, Bogád és Romonya térségében biztosítják az ivóvizet.

A Tettye Forrásház Zrt. a megye legnagyobb szolgáltatója, a közelmúltban kötöttek megállapodást Pellérd, Kővágószőlős, Bakonya, Bicsérd, Boda, Cserkút, Kővágótöttös, Túrony és Zók önkormányzataival. Szalántán továbbra is a Pécsi Vízmű Zrt. a rendszer működtetője, a nagyközség jelenleg is tárgyal a lehetséges új szolgáltatókkal.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház vezérigazgatója szerint felelős döntés hoztak a települések képviselő-testületei, mert ezzel hosszú távon is biztos alapokra helyezték a vízbázis és az ellátórendszer működtetését, illetve bizonyosak lehetnek abban, hogy a beszedett díjat a hálózat fenntartására fordítja a cég.

Sok egyéb költség

Az ivóvíz árában a legnagyobb tétel a szolgáltató működési költsége (irodaház, műhelyek, bérköltség, szolgálati autók), valamint a vezetékrendszer fenntartása és üzemeltetése. Ezen felül felmerülnek olyan költségek is, amelyek nagyságát a kitermelt ivóvíz mennyisége befolyásolja, például a szivattyúk energiaköltsége, a vegyszerek anyagköltsége vagy a kitermelt vízmennyiség után az államnak fizetendő vízkészletjárulék. A vízszolgáltatás esetén a teljes ráfordításnak 70 százalékát teszik ki az állandó költségek, és 30 százalék az a rész, amelyet a fogyasztás befolyásolhat.

Írta: H.ZS.

Forrás: BAMA.hu - 2011. február 9.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.